„Aceste realitati dure nu mai pot continua!” – Presedintele Iohannis pune piciorul in prag

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, in debutul Galei Profesorului Bologna, ca Romania trece prin mai multe crize simultan cand vine vorba despre educatie, principalele fiind ponderea mica a tinerilor in randul populatiei, dar si pregatirea insuficienta pentru provocarile actuale. El a cerut reforme profunde, incepand cu cea privind cariera didactica.

„In doar 10 ani, peisajul din invatamantul superior s-a schimbat radical. Astazi avem mai putin de 500.000 de studenti. Desi exista un stereotip la noi ca «toata lumea merge la facultate», Romania este in realitate la coada clasamentelor europene cu privire la proportia tinerilor care finalizeaza studiile universitare. In plus, aproape unul din 15 tineri studenti romani invata in afara granitelor, iar multi dintre ei nu vor avea ocazia sa-si foloseasca vreodata talentul si cunostintele in tara lor”, a spus presedintele, in debutul evenimentului Galei Profesorului Bologna, patronat de Administratia Prezidentiala, in care profesori sunt premiati de catre ANOSR, scrie News.ro.

Seful statului a afirmat, in discursul sau, ca Romania trece prin mai multe crize simultan cand vine vorba despre invatamantul universitar.

„Pe de o parte, tinerii au acum cea mai mica pondere in totalul populatiei din intreaga istorie a Romaniei. Pe de alta parte, prea putini dintre acestia sunt educati la un nivel la care sa fie pregatiti pentru a face fata unei lumi si unei economii aflate intr-o schimbare rapida.

Aceste realitati dure nu mai pot continua. Avem nevoie nu de schimbari minore si dese, ci de schimbari profunde, gandite pe termen lung”, a spus el.

Seful statului a mentionat si proiectul lansat in 2016, „Romania educata”, al carui obiectiv este promovarea unei „culturi a succesului” in educatie, bazata pe munca, performanta, talent, onestitate si integritate.

„Copiii si parintii au tot dreptul sa stie inca de la inceput la ce se pot astepta din partea sistemului public de invatamant. Orice reformare a educatiei pe o baza incluziva trebuie sa tina cont de profilul generatiilor actuale si de evolutia societatii, dar si de nevoile legitime ale cadrelor didactice”, a spus Iohannis.

Presedintele a subliniat ca, in 2017, a fost constituit un grup de lucru dedicat carierei didactice, iar alaturi de reprezentanti ai autoritatilor, societatii civile, parteneri sociali si de experti in educatie, el isi propune sa faciliteze un larg acord asupra unor solutii pentru principalele probleme care afecteaza parcursul profesional al cadrelor didactice.

Iohannis a spus ca o alta problema este si „atractivitatea relativ scazuta” a carierei in invatamant, comparativ cu alte optiuni profesionale, din motive care tin atat de respectul in societate, cat si de salariile din sistem, mai ales in zona debutantilor.

„Daca ar fi sa alegem un singur punct din care sa incepem reasezarea sistemului educational romanesc, acesta ar fi probabil cariera didactica, prin incurajarea celor mai buni absolventi sa aleaga misiunea nobila de a forma generatia viitoare”, a aratat presedintele.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: