Acum se folosesc de Comisia de la Venetia. Iohannis dezvaluie ce au de gand sa faca Dragnea si borfasii

politica

Legea 317 privind Consiliul Superior al Magistraturii – una dintre cele trei legi ale justitiei modificate de Parlament, contestate de mai multe ori la CCR si care au atras criticile oficialilor europeni – a fost promulgata joi de catre presedintele Klaus Iohannis. Iohannis atentioneaza ca opinia Comisiei de la Venetia nu poate fi folosita ca un pretext pentru viitoare interventii legislative care nu au nicio legatura cu intarirea statului de drept, ci cu legiferarea unor prevederi care urmaresc rezolvarea problemelor penale ale unor politicieni.

Administratia Prezidentiala anunta ca presedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de promulgare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Inca de la demararea, in urma cu mai bine de un an, a procedurilor de modificare a celor trei legi fundamentale ale justitiei, presedintele Klaus Iohannis a uzat, in mod repetat, de prerogativele sale constitutionale de a solicita Parlamentului reexaminarea acestora si de a sesiza Curtea Constitutionala. In plus, atat presedintele Iohannis, cat si Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei s-au adresat Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept, Comisia de la Venetia. Opinia preliminara emisa de acest organism european, care se va regasi in documentul final din luna octombrie, precizeaza ca modificarile legislative au un impact negativ asupra sistemului judiciar din Romania si asupra independentei judecatorilor si procurorilor, transmite Presedintia.

Seful statului mai spune ca modificarile aduse legilor ustitiei reprezinta un regres pentru democratia din Romania si, pentru prima data de la aderarea la Uniunea Europeana, este pus sub semnul intrebarii angajamentul Romaniei privind respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, precum statul de drept si separatia puterilor in stat, pericol semnalat de catre Comisia Europeana si GRECO.

„Presedintele Romaniei reitereaza ca nu sustine modificarile aduse acestei legi, la fel ca in cazul Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, respectiv al Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Presedintele Klaus Iohannis solicita reluarea parcursului legislativ in Parlament pentru punerea celor trei legi din domeniul justitiei in acord cu toate recomandarile Comisiei de la Venetia, inainte ca modificarile adoptate sa produca efecte negative ireversibile ori greu de reparat in privinta bunei functionari a justitiei si a calitatii actului de justitie”, mai arata Administratia Prezidentiala.

Totodata, seful statului atentioneaza ca opinia Comisiei de la Venetia nu poate fi folosita ca un pretext pentru viitoare interventii legislative care nu au nicio legatura cu intarirea statului de drept, ci cu legiferarea unor prevederi care urmaresc rezolvarea problemelor penale ale unor politicieni.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, la plecarea de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ca proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea legilor justitiei este gata si va fi trimis in cursul zilei Consiliului, el spunand ca nu putea „sa vina cu el in mana” si ca va urma cursul oficial firesc.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader anunta miercuri seara ca a primit acceptul Comisiei de la Venetia pentru modificarea legilor justitiei prin OUG, joi urmand sa trimita draftul la CSM.

„Am mers la Comisie cu mai multe solutii legislative prin care sa fie preluate o parte din propunerile Comisiei de la Venetia. (…) Am avut sapte propuneri, toate au fost agreate, au fost considerate necesare pentru evitarea unor disfunctionalitati. Care e actul normativ prin care putem corecta legile justitiei? Ordonanta de Urgenta! Comisia de la Venetia nu e deschisa la OUG, dar se refera la cele care au rolul de a ocoli procedura parlamentara constitutionala. In cazul acesta, este vorba despre preintampinarea unor efecte mai putin dorite, efecte care pot sa rezulte din aplicarea celor trei legi. Asta este justificarea. Dansii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG in sensul celor discutate si le-am spus ca voi spune public”, a afirmat Toader la Romania TV.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: