Adevarul despre procedura de infringement privind prezumtia de nevinovatie. Borfasii PSD fac festival, insa Comisia Europeana precizeaza ca procedura nu are legatura cu „reforma” legilor justitiei

politica

Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei pe Directiva UE privind prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, care trebuia sa fie implementata pana in luna aprilie 2018.

Presedintele Comisiei speciale de modificarea legilor justitiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat vineri pentru News.ro ca procedura de infrigement a fost declansata de Comisia Europeana impotriva Romaniei pentru ca nu a transpus la timp Directiva privind prezumtia de nevinovatie este cauzata de „blocarea, boicotarea si contestarea” eforturilor facute de Comisia speciala in acest sens. Iordache spune ca, incepand de saptamana viitoare, Comisia speciala va incepe transpunerea Directivei, iar in trei saptamani va da raport final pe toate modificarile aduse la Codul de procedura penala.

“Romania trebuia sa transpuna mai repede acea Direciva. Eforturile pe care noi le-am facut la comisie au fost blocate, boicotate, contestate si asa mai departe. Noi, incepand de saptamana viitoare, impreuna cu toti cei interesati incepem dezbaterile in comisie pe Codul de procedura penala si ce tine de noi, PSD, vom face, incat sa transpunem aceasta directiva. Aceasta directiva, ne place sau nu ne place, trebuie transpusa”, a declarat Florin Iodache.

Intrebat daca Directiva Europeana va fi transpusa rapid, acesta a replicat: “Fara indoiala, da. Eu cred ca in doua saptamani, maxim in trei vom face un raport care sa cuprinda nu numai Directiva, ci si deciziile Curtii. De fapt, pentru asta suntem investiti si pana plecam in vacanta (parlamentara – n.r.) sa poata fi dezbatuta in Parlament”.

Surse din Comisia Europeana au precizat pentru HotNews ca „nu exista nicio conexiune” intre directiva europeana privind prezumtia de nevinovatie si actualul proces de reforma a legilor justitiei desfasurat de coalitia PSD-ALDE in Romania. „Comisia a subliniat ca nu solicita o reforma ampla in justitie”, au mai spus sursele.

Potrivit acestora, declansarea procedurii de infringement precontencioasa in cazul celor 11 state membre, printre care si Romania, Austria, Suedia sau Luxmeburg, se face automat, printr-un soft, la expirarea termenului de transpunere a directivelor UE.

Potrivit procedurii, Comisia Europeana va trimite Romaniei si celorlalte 10 state membre UE o scrisoare de punere in intarziere, iar apoi tarile vor avea la dispoztie 2 luni sa dea explicatii. Daca executivul comunitar nu va fi multumit de explicatii, va emite un aviz motivat si statele membre vor mai avea 2 luni pentru a remedia. Apoi, CE va putea decide daca va da in judecata statele membre la Curtea de Justitie a UE pentru netranspunerea directivei.

Intre timp, la Bucuresti Ministerul Justitiei a transmis Parlamentului un proiect de lege pentru transpunerea directivei europene in legislatia nationala, dar acesta treneaza. ”Comisia a cerut doar transpunerea directive, nu si alte modificari legislative”, au mai precizat sursele.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: