„Afirmatiile lui Dragnea sunt false”. Demonstratie clara, bazata pe cifre si legi, ca presedintele PSD a mintit in privinta „gaurii de 10 miliarde”

politica

Portalul factual.ro, primul site de fact-checking pe politicile si declaratiile publice din Romania, demonstreaza fara putinta de tagada ca afirmatiile lui Liviu Dragnea privind existenta unei „gauri de 10 miliarde” la buget, lasata de Guvernul Ciolos, sunt false.

Factual.ro a avut ca surse pentru verificarea unei astfel de situatii toate bugetele, executiile bugetare si rectificarile lor din 2012 pana astazi. Nu lipsesc nici referiri la legile care reglementeaza bugetul: legea 500/2002 privind finantele publice si legea 69/2010 a responsabilitatii fiscal-bugetare.

„In primul rand, un buget este o estimare a veniturilor si cheltuielilor dintr-un an bugetar. Astfel, Guvernul are obligativitatea de a folosi estimari bazate pe previziuni realiste, ceea ce a facut, fiind chiar mai prudent decat Comisia Europeana in privinta indicatorilor macroeconomici care stau la baza bugetului.

Apoi, veniturile nu par a se afla cu mult sub executia bugetara din anii precedenti, cu exceptia absorbtiei fondurilor europene; daca e sa ne uitam doar la primele 11 luni din an pentru care sunt disponibile date publice. In plus, chiar si proiectul de buget prezentat de PSD in campanie ia in calcul venituri cu aproape 8 miliarde mai mici fata de estimarile de la rectificarea bugetara din noiembrie 2016.

Aceste nerealizari nu sunt relevante in mod direct pentru bugetul pentru 2017, avand in vedere principiul anualitatii statuat in Constitutia Romaniei si in legile specifice.

Cand foloseste termenul ‘gaura’, Liviu Dragnea incearca sa transmita ca avem de-a face cu niste bani colectati, existenti, care au disparut. Acest lucru este fals. Chiar daca ne aflam in fata unei estimari eronate in privinta absorbtiei fondurilor europene, acesti bani nu au existat niciodata, nu s-au incasat, astfel ca nu se poate pune problema unei lipse, unei ‘gauri’”, este concluzia factual.ro.

Citeste demonstratia integrala pe factual.ro.

„Suntem in situatia in care bugetul Romaniei pe anul 2017 are o gaura de 10 miliarde de lei, pe care o vom acoperi, dar care puteau sa se duca in alte lucruri bune pe care puteam sa le facem”, a anuntat, duminica, Liviu Dragnea la Romania TV. El a demarat apoi demersuri pentru constituirea unei comisii de ancheta.

In replica, fostul premier Dacian Ciolos a declarat ca „gaura nu exista”.

„Dragi romani, Confruntat probabil cu cateva cifre si realitati ale economiei romanesti pe care eu le tot spun de cateva luni, constient ca nu stie pe unde sa scoata camasa ca sa acopere financiar promisiunile facute in campania electorala, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie si anunta ca ar fi gasit, citez, ‘o gaura de zece miliarde in buget’.

Pentru orice om cu minime cunostinte economice, o astfel de ‘gaura’ ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decat cele prognozate si, oricum, ar fi trebuit sa se regaseasca in deficitul bugetar – ceea ce nu este cazul. Aceasta ‘gaura’ NU exista.

Realitatea este ca in 2016 veniturile au fost mai mari decat in 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat si aprobat de Parlament odata cu bugetul pentru anul trecut. Mai mult, in decembrie am rambursat integral firmelor TVA in valoare de 2,1 miliarde de lei, fara a lasa presiune pe bugetul anului urmator, cum se obisnuieste, tocmai pentru a usura povara noului Guvern. Restul sunt povesti.

De altfel, in 2017 este alt buget. In caz ca anul acesta nu isi poate onora promisiunile electorale, domnul Liviu Dragnea nu poate da vina pe bugetul de anul trecut. Dar, nu-i asa, domnul Dragnea nu se incurca in detalii.

In rest, este acelasi mod de lucru folosit de PSD si cat timp am guvernat: tehnocratii sunt de vina. PSD isi acopera nerealizarile si promisiunile mincinoase cu diversiuni si propaganda.

Bugetul tarii nu este un sac fara fund si nici nu poate fi administrat haiduceste, domnule Liviu Dragnea. Promisiunile dumneavoastra populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit si platesc taxe, ne veti indatora tara si viitorul. Chiar asa, de ce nu ati spus in campanie ca veti creste taxele pentru o parte dintre angajati si ati facut acest lucru in a doua sedinta de Guvern?”, a scris Ciolos pe Facebook.

Citeste si: Fostul ministru tehnocrat al Finantelor explica ce urmareste de fapt Liviu Dragnea cand acuza o „gaura de 10 miliarde” la buget

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , ,


loading...

Comentarii: