Albinele invata in timp ce dorm ceea ce inseamna ca ar putea sa si VISEZE

life

Un nou studiu sugereaza ca albinele pot inmagazina informatie in memoria de lunga durata in timp ce dorm, asa cum fac oamenii in timp ce viseaza

Cu toate diferentele evidente, oamenii si albinele au cateva trasaturi comune esentiale.

Suntem doua specii sociale. In timp ce oamenii vorbesc si scriu pentru a comunica, albinele danseaza unele altora; zumzaitul pentru anumite durate de timp si in unghiuri diferite le indica unde pot gasi cel mai mult nectar sau polen.

Exact ca in cazul populatiilor umane, o colonie de albine este divizata in mai multe sectoare de munca. Sunt albine curatatoare, infirmiere, paznici, albine culegatoare a caror singura misiune este sa depuna nectarul in fagure.

Dar totul nu se reduce numai la munca: albinele trebuie sa si doarma.

Acestea dorm intre cinci si opt ore pe zi, iar in cazul albinelor de miere acesta se intampla in ciclul zi-noapte, odihnindu-se mai mult pe timpul noptii cand activitatea de cautare a polenului sau a nectarului le este ingreunata.

In ultimii ani echipe de specialisti au inceput sa afle de ce au albinele nevoie de odihna. Abia in 1983 un cercetator a facut aceasta descoperire, ca albinele dorm. Acesta a observat ca picioarele albinelor incep sa se flexeze aducandu-le capul la sol, iar antenele inceteaza a se mai misca. In unele cazuri albinele pot cadea intr-o parte ca si cand ar fi moarte de oboseala.

Albinele nedormite devin neglijente

Cercetatorii au incercat sa afle ce se intampla cu albinele private de somn si urmarindu-le au descoperit ca in primul rand nu mai comunica intre ele cum trebuie. Zumzaitul eficient devine neglijent, nemaifiind capabile sa isi trimita partenerele in directia potrivita unde pot gasi hrana din belsug. Acestea ajung in directia gresita pierzand timp si energie iar intr-un final ajunge sa sufere intreaga colonie.

Mai mult, albinele private de somn nu reusesc sa se mai intoarca la stup, unele pierzandu-se definitiv. De asemenea, acestea isi uita indatoririle care ar trebui sa fie a doua lor natura.

Astfel cercetatorii au aflat ca la fel ca in cazul oamenilor, somnul profund al albinelor le consolideaza amintirile transferandu-le din memoria de scurta durata in cea de lunga durata.

Albinele sunt foarte inteligente si sunt foarte simpatice de urmarit in timp ce invata. Procesul lor de invatare este intarit in timpul unui somn profund exact ca in cazul oamenilor.

Desi corpul lor este inactiv pe durata somnului, creierul albinelor este foarte activ. Activitatile zilei precedente sunt reactivate si transferate dintr-o memorie fragila intr-o memorie permanenta ce poate fi accesata a doua zi sau in viitorul mai indepartat.

Certificand posibilitatea reactivarii memoriei in cazul albinelor cercetatorii si-au pus si fireasca intrebare daca acestea si viseaza, ia studiile continua, caci fantana magica a biologiei albinelor este departe de a fi secat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: