Studiu INFRICOSATOR: Chiar si un consum mic de ALCOOL poate fi cauza a 7 tipuri de CANCER

life

Concluziile unor studii epidemiologice recente sunt categorice: bauturile alcoolice reprezinta cauza multor afectiuni cardiovasculare si a mai multor tipuri de cancer.

O noua cercetare medicala, publicata in revista de specialitate Addiction, scrie de arata legaturi stranse intre consumul de alcool si 7 afectiuni oncologice. Rezultatele studiului vin sa confirme temeri mai vechi ale specialistilor care au incercat, de-a lungul timpului, sa isi convinga pacientii ca si un consum mic de alcool este daunator pentru organism.

Exista dovezi incontestabile ca avem de-a face cu legaturi clare intre consumul de alcool si obiceiurile anumitor tipuri de oameni care, in afara de faptul ca beau alcool, au si alte obiceiuri nocive care conduc la formarea tumorilor canceroase.

Autorul cercetarii este profesorul Jennie Conner, specialist in epidemiologie, abuz de alcool, viata sexuala si leziuni infectioase. Este sef al departamentului de medicina preventiva si sociala a Universitatii Otago din Dunedin, Noua Zeelanda.

„Exista suficiente dovezi pentru a fi in masura sa concluzionam oficial ca alcoolul este cauza multor imbolnaviri de cancer”, scrie profesorul. „Cred ca 5,8 la suta dintre pacientii decedati la nivel mondial, care au avut afectiuni oncologice, au ajuns acolo tocmai din cauza consumului de alcool”, mai spune aceasta.

Cercetatorii au descoperit ca bauturile spirtoase provoaca cancer al sanului, orofaringelui, laringelui, esofagului, ficatului, colonului si rectului. Conform studiilor, exista probabilitatea ca la baza unor anumite tipuri de cancer, precum cele de piele, de prostata, de pancreas, sa fie tot consumul de alcool, insa acest lucru va fi confirmat 100% dupa mai multe studii medicale amanuntite.

Cel mai mare risc de a devolta boli canceroase il prezinta oamenii care consuma alcool in cantitati mari, insa expertii avertizeaza ca exista risc si pentru cei care consuma in cantitati mai mici. Profesorul Jennie Connor spune ca, in ciuda descifrarii partiale a proceselor biochimice din corpul omenesc, exista dovezi directe ca ceasca de alcool te poate trimite la chimioterapie.

Datele raportate de profesorul Connor arata ca riscul de a contracta cancer de laringe si orofaringe creste daca consumul zilnic de alcool este de 4-50 mililitri. Riscul de a face cancer hepatic, de rect sau de san creste in cazul celor care consuma zilnic intre 1,5-50 mililitri de alcool, sau mai mult.

Stim cu totii ca un whisky bun si un pahar de vin merg cel mai bine cu o tigara.

„In cazul cancerului cavitatii bucale, al faringelui si orofaringelui, cauza este adesea consumul simultan de alcool si tigari, acestea multplicand riscul de doua ori”, spune Connor.

Potrivit unor date personale ale medicului citat, stiinta spune ca, atunci cand procesele biochimice din organism sunt supuse unui atac dublu de agenti cancerigeni, corpurile noastre dobandesc potential de formare a cancerului. „Ce se intampla exact in acest cazuri nu stim”, mai spune Connor.

Cu siguranta, este putin probabil ca unele studii medicale sa stea in calea dorintei noastre de a bea alcool si a fuma o tigara in acelasi timp, insa, daca vrem sa fim sanatosi, poate ar trebui sa plecam urechea si la ce spun expertii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: