Altceva nu-i preocupa. 34 de senatori PSD au depus un proiect de lege privind abrogarea unor pedepse cu inchisoarea

politica

Un numar de 34 de parlamentari PSD au depus la Senat o propunere legislativa prin care se abroga pedeapsa cu inchisoarea pentru administratorii, directorii societatilor care favorizeaza cu rea-credinta o alta societate in care au interese direct sau indirect.

Initiativa legislativa modifica mai multe legi si anume Legea nr. 82/1991 a contabilitatii, Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.

Astfel, proiectul stipuleaza ca se abroga art. 272 alin. 1 lit.) b si c din Legea 31/1990 care prevede ca „se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amenda fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect”.

De asemenea, este abrogata aceeasi pedeapsa pentru cei din conducerea societatilor care „se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara unei limite prevazute in lege, sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii”.

Proiectul mai prevede si posibilitatea distribuirii dividendelor trimestrial, nu numai anual.

Astfel, potrivit modificarilor propuse, „dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional, trimestrial, pe baza balantei contabile si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial, in termenii stabiliti de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabiliti prin legi speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului fiscal, urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale”.

„Plata diferentelor rezultate din regularizare trebuie sa se faca cel mai tarziu la 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea datoreaza dupa acest termen dobanda penalizatoare calculata conform articolului 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare”, mai prevede proiectul.

Propunerea legislativa mentioneaza si ca, „in cazul distribuirii partiale a dividendelor intre asociati in cursul anului financiar, situatia financiara anuala va evidentia dividendele distribuite partial si va regulariza, totodata, diferentele rezultate in mod corespunzator”. „In cazul in care asociatii datoreaza restituiri de dividende, in urma regularizarii operate in situatiile financiare anuale, acestea se vor achita societatii in termen de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale. In caz contrar, asociatii datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform articolului 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare”, mai prevede proiectul, citat de Agerpres.

Propunerea legislativa modifica si Legea 1/2005 stabilind ca membrii cooperatori vor avea dreptul sa primeasca dividende din profitul realizat trimestrial si, respectiv anual, proportional cu participarea la capitalul social, fata de articolul din lege aflat in vigoare care se refera doar la dividende din profitul anual.

Initiativa legislativa va intra mai intai in dezbaterea Senatului, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: