Ambasadorul SUA, un nou avertisment foarte dur la adresa coalitiei PSD-ALDE. „Ingrijorari profunde” fata de actiunile din Parlament, cine ar putea profita

news

Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, anunta din nou ca Statele Unite au „ingrijorari profunde” fata de actiunile din Parlament „de a submina tot ceea ce a realizat Romania in ultimii 15-20 de ani” in domeniul luptei anticoruptie. El a avertizat ca de fragilizarea legilor justitiei ar putea profita Rusia.

Declaratiile au fost facute la Targu-Mures in cadrul unei intalniri cu presa locala.

Reporter: Ieri la Cluj ati avut declaratii despre NATO si ceea ce face Rusia, cu referire la razboiul cibernetic si informational si ca acest lucru este indreptat impotriva Europei de Est si ca ar putea constitui o mare problema pentru NATO. Ati spus, de asemenea, ca coruptia este o problema si acest lucru poate afecta politica NATO in regiune. In Romania vorbim mult despre coruptie, vedem oameni iesind in strada. Intrebarea mea ar fi: care este parerea dumneavoastra, situatia actuala din Romania constituie o problema pentru NATO din punct de vedere al coruptiei? Pe termen mediu, anticipati vreo schimbare a acestor miscari sociale in Romania? Va asteptati ca mai multi oameni sa iasa in strada cerand schimbarea guvernului?

Hans Klemm: Pentru inceput, va rog sa retineti ca SUA admira foarte mult progresul inregistrat aici, in Romania, din 1989 incoace si, poate chiar mai mult, in ultimii circa 15 ani, progres in ce priveste eforturile de consolidare a institutiilor de guvernare democratica, imbratisarea unui viitor democratic, a valorilor democratice, de catre Romania si angajamentul sau clar si neechivoc fata de calitatea de membru al Aliantei transatlantice, inclusiv fata de calitatea de stat membru al Uniunii Europene si de aliat in NATO.

Admiram de asemenea foarte mult masurile luate de Romania pentru imbratisarea deplina si aplicarea statului de drept in guvernarea sa democratica, pentru a crea un sistem judiciar independent si a infiinta institutii responsabile cu urmarirea penala a coruptiei la nivel mediu si inalt. In ultimii 15 ani sau mai mult, Romania a dus o activitate din ce in ce mai credibila in lupta sa impotriva coruptiei, datorita tuturor factorilor mentionati: dorinta de a construi si consolida puternice institutii independente de guvernare democratica, de a institui un mecanism de echilibrare a puterilor, de a crea si asigura resursele necesare unui sistem judiciar independent si de a se angaja sa lupte impotriva coruptiei la nivel inalt. Nu doar SUA admira acest lucru, ci si celelalte state membre UE. Este un element important al calitatii de stat aliat NATO.

Acestea nu sunt doar cuvinte goale: cand un stat se angajeaza sa devina membru al Aliantei, se angajeaza sa respecte guvernarea democratica si un stat de drept puternic, acestea sunt stipulate de Carta NATO. Aceasta a fost pozitia SUA cel putin in ultimii 20-25 de ani. Toti predecesorii mei, ambasadorii SUA in Romania au sustinut ferm lupta Romaniei impotriva coruptiei.

Presedintele meu, Donald Trump, cand a stat alaturi de presedintele Iohannis in Gradina de trandafiri de la Casa Alba, in luna iunie a acestui an, a declarat ca SUA sustin ferm lupta Romaniei impotriva coruptiei si o vom sprijini intotdeauna.

In plus, Romania devine recunoscuta in regiune pentru eforturile sale de a lupta impotriva coruptiei, de respectare stricta a statului de drept si de asigurare a unui sistem judiciar independent. Tari precum Macedonia, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria si altele, vin la Bucuresti pentru a afla despre masurile luate de Romania in lupta impotriva coruptiei si de consolidare a statului de drept.

In consecinta, este foarte ingrijorator, avem ingrijorari profunde atunci cand vedem eforturi, acum in Parlament, de a submina tot ceea ce a realizat Romania in ultimii 15-20 de ani in construirea acestor institutii. Si da, asa cum am incercat sa explic in discursul pe care l-am sustinut ieri la Universitatea ‘Babes-Bolyai’, noi credem cu tarie ca respectarea statului de drept, existenta unui sistem judiciar independent, lupta impotriva coruptiei au impact asupra securitatii nationale, contribuie la rezistenta statului, a guvernarii.

Romania incearca sa-si modernizeze fortele armate, inclusiv prin achizitia sistemelor de aparare aeriana Patriot, si face acest lucru pentru a fi un aliat NATO mai bun si pentru a avea o mai mare compatibilitate cu celelalte state membre, insa, lucru si mai important, si pentru a-si consolida apararea nationala. Noi credem ca slabirea legislatiei care va permite sa aveti un sistem judiciar independent si sa lansati o lupta puternica impotriva coruptiei submineaza si rezistenta nationala si poate expune Romania la amenintari venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei. Coruptia este o scena pe care actorii ostili o pot folosi pentru a sparge fundatia unui stat rezistent.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: