Amendament propus de Basescu, folosit de PSD in lupta impotriva impotriva „statului paralel”: „Foarte curios”

politica

Comisia juridica a dat luni un nou raport de admitere propunerii legislative privind declasificarea unor documente, in forma care a trecut la Comisiile de aparare si de administratie, cu amendamentul propus de senatorul Traian Basescu.

Noul raport a fost dat dupa ce Comisiile de aparare si de administratie au adoptat un amendat propus de senatorul Traian Basescu potrivit caruia „se desecretizeaza de la data intrarii in vigoare a legii toate planurile de cooperare realizate intre DNA si SRI in baza articolului 15 din Protocolul de cooperare dintre PICCJ si SRI pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale 003064/04.02.2009”.

In opinia senatorului USR George Edward-Dirca, este „foarte curios” cum fostul presedinte Traian Basescu si-a dat seama acum de „efectele nocive” ale acestor protocoale.

„Am Strategia Nationala Anticoruptie (ANA) 2005-2007, SNA in domenii vulnerabile 2007-2009, toate in perioada dumnealui de mandat, precum si a initiatorului acestui proiect (…). Peste tot aceste protocoale sunt prezentate, in anii respectivi, ca o solutie de succes, ca progrese inregistrate in lupta impotriva coruptiei (…)”, a declarat senatorul, citat de Agerpres.

In replica, presedintele Comisiei juridice, senatorul Robert Cazanciuc, a spus ca „probabil” Traian Basescu are o formula cunoscuta care se numeste „reevaluare”.

„A reevaluat situatia, si-a dat seama ca a gresit si ne-a propus noua un text pe care colegii din Comisia de aparare l-au votat. Va propun un raport de admitere in formula textului, asa cum a trecut la Comisia de aparare”, a spus Cazanciuc.

Comisiile de aparare si de administratie din Senat au acordat pe 16 octombrie raport favorabil, cu amendamente, propunerii legislative privind declasificarea unor documente, dupa ce Comisia juridica a votat pe 15 octombrie tot pentru un raport de admitere in cazul acestui act normativ.

Comisiile de aparare si de administratie se exprimasera prin raport in urma cu o saptamana pe acest proiect, dar dezbaterea a fost reluata pentru a include amendamente formulate de unul dintre initiatori, deputatul PSD Mircea Draghici si de senatorul PMP Traian Basescu.

Propunerea legislativa privind declasificarea unor documente vizeaza hotararea CSAT 17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei si spalarii banilor, precum si toate documentele care contin informatii clasificate in baza acesteia.

Amendamentele propuse luni de deputatul Mircea Draghici in Comisia juridica au fost reluate marti in comisiile de aparare si de administratie. Cele trei comisii au aprobat aceste amendamente si au acordat un raport comun favorabil.

Unul dintre amendamentele propuse de Draghici prevede ca dosarele „in care au fost pronuntate hotarari definitive si in care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, in perioada de existenta a documentelor prevazute la articolul 1 si pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenta revine primei instante care a solutionat fondul cauzei”.

O alta modificare a actului normativ a fost adusa articolului 4. „Persoanele care se considera vatamate intr-un drept ori intr-un interes legitim de efectele produse de documentele prevazute la articolul 1 au posibilitatea, in termen de trei ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, sa se adreseze instantelor competente pentru constatarea incalcarii drepturilor si libertatilor fundamentale si repararea prejudiciului suferit”.

Comisiile de aparare si de administratie au adoptat marti si un amendament al senatorului Traian Basescu potrivit caruia „se desecretizeaza de la data intrarii in vigoare a legii toate planurile de cooperare realizate intre DNA si SRI in baza articolului 15 din Protocolul de cooperare dintre PICCJ si SRI pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale 003064/04.02.2009”.

„Am avut un amendament legat de hotararea CSAT 17 pe care unii senatori sau PSD o considera baza protocoalelor, ceea ce e o minciuna de tip PSD. Baza protocoalelor este cu totul alta. Dar daca vor sa ajunga la corecta informare a populatiei, trebuie desecretizate planurile de actiune comune intre DNA si SRI facute in baza protocolului din 2009. M-am dus cu acest amendament in comisie, nicidecum in baza hotararii CSAT 17, pentru ca acea hotarare nu pomeneste SRI. (…) M-am dus cu un amendament care sa nu fie foarte general, pentru ca ei, de fapt, prin ceea ce prevede proiectul de lege – ca se desecretizeaza toate documentele secrete – pot genera extrem de multe piedici in (…) dosare care acum se afla in ancheta”, a explicat Basescu.

Propunerea legislativa, initiata de presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si deputatul Mircea Gheorghe Draghici, va intra in dezbaterea plenului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: