Amplu articol despre Romania pe prima pagina din New York Times. Jurnalistii avertizeaza ca pe romani ii asteapta vremuri grele

news

Kovesi are sanse mari sa fie sefa Parchetului European.

Prestigioasa publicatie americana The New York Times a publicat, chiar pe prima pagina, un amplu articol despre situatia economica din Romania. Jurnalistii americani atrag atentia ca cresterea economica record nu este neapaat o veste buna, Romania riscand sa ajunga in situatia Greciei.

Economia Romaniei a inregistrat o crestere economica record – cea mai mare din toata Europa: aproape 6% in prima jumatate a anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Insa acest lucru nu inseamna neaparat vesti bune, remarca publicatia The New York Times, care explica de ce risca Romania sa ajunga in situatia Greciei, in ciuda aparentei de dezvoltare economica.

„Romania este una dintre cele mai sarace tari europene, aflata inca in recuperare dupa excesele cleptocratice ale dictatorului comunist Nicolae Ceausescu. Aceasta performanta de a fi prima economie a Uniunii Europene a venit ca o afirmare a inceputului unei noi ere. Insa multi economisti sunt pesimisti in ceea ce priveste situatia economica a Romaniei, iar unii afirma ca o noua criza se formeaza in Europa. Cresterea economica a Romaniei este produsul cresterii consumului, finantat de maririle salariale din sectorul public, mariri oferite de un guvern a carui generozitate populista testeaza limitele aritmeticii”, scrie The New York Times, citat de Digi24.

Pentru a face rost de bani, guvernul a continuat sa se imprumute si sa taie banii pentru investitii importante, care ar fi putut duce la o crestere de durata. Publicatia noteaza faptul ca „infrastructura subrezita a Romaniei limiteaza de mult timp comertul”, iar limitarea investitiilor pentru constructia unor noi autostrazi sau terminarea tronsoanelor aflate in lucru nu are cum sa aiba un impact pozitiv, pe termen lung.

„Temerea este ca maririle salariale, plus reducerile de taxe, au generat un moment de extaz economic, care va lasa tara indatorata”, scriu jurnalistii americani.

La finele lui 2016, datoria publica a Romaniei era de 39% din randamentul anual, doar o fractiune din valorile pentru SUA (74%), Marea Britanie (92%) sau Grecia (182%).

Guvernul respinge orice astfel de avertismente. „Guvernul se afla sub presiunea de a creste nivelul de trai. Cresterea salariilor este o modalitate de a face acest lucru. ‘Facem progrese. Cresterea este sustenabila’ – le-a declarat Andrei Pop, parlamentar PSD, jurnalistilor de la New York Times.

Insa agentia Fitch a avertizat recent Romania ca risca sa creeze un deficit mai mare de 3% din PIB. Fitch atentioneaza ca deficitul bugetar a crescut de cateva ori in ultimii ani. ”Deficitul bugetului general al Romaniei sa majorat la 3% din PIB in 2016, de la 0,8% in 2015, in ciuda economiei in plina expansiune. Cresterea s-a datorat reducerilor mari de impozite si cresteri ale salariilor publice si platilor sociale”, spun economistii agentiei.

Romania a cautat sa amplifice cresterea economiei prin atragerea investitorilor straini. Efortul a fost sustinut de un asalt asupra coruptiei la nivel inalt, de catre o agentie creata in urma cu mai bine de 10 ani, parte din campania de succes a Romaniei pentru a se alatura Uniunii Europene.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au condamnat ministri, membri ai Parlamentului si chiar un fost prim-ministru. Insa in ultimele luni, Guvernul a incercat sa slabeasca legile anticoruptie. In ianuarie, a vrut sa introduca un prag pentru abuzul in serviciu. Furiosi, cetatenii au iesit in strada, iar ordonanta a fost retrasa. Insa noile propuneri pentru legile justitiei i-ar putea constrange pe procurori si judecatori.

„Sunt momente in care mediul politic ne arata ca nu exista nicio dorinta de a eradica in totalitate coruptia. Exista un asalt cat se poate de real asupra sistemului de justitie”, a declarat Laura Codruta Kovesi, sefa DNA.

Pe de alta parte, in primele sapte luni ale anului, investitiile straine au scazut cu peste 17%, potrivit Bancii Nationale a Romaniei. Investitorii sunt pusi pe fuga nu numai de problemele cu coruptia, dar si de schimbarile fiscale. Numai in 2017, guvernul a facut 22 de modificari asupra codului fiscal. Iar daca ar putea trece peste aceste doua probleme, investitorii nu pot trece peste infrastructura ingrozitoare, care le pune bete in roate la tot pasul, mai noteaza jurnalistii americani.

nyt

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: