(Analiza) Cel mai in voga lider european vine in Romania – Cartoful fierbinte de pe agenda discutiilor

news

Dupa o vara plina de evenimente, Emmanuel Macron va incerca saptamana viitoare sa arate aliatilor europeni ca nu are ochi doar pentru Germania. Liderul francez incepe saptamana viitoare un tur prin Europa Centrala si de Est pentru a arata alegatorilor sai ca isi mentine una din promisiunea electorale cheie: vrea sa lupte cu euroscepticismul si populismul si doreste ca UE sa fie mai sigura pentru cetatenii sai.

Emmanuel Macron se va afla in Romania pe 24 august, atunci cand discutiile cu omologul roman, Klaus Iohannis, se vor concentra pe dezvoltarea si aprofundarea relatiei bilaterale de Parteneriat Strategic, precum si pe principalele subiecte aflate pe agenda europeana, internationala si de securitate.

Presedintele francez a promis mult timp sa-si petreaca o parte din vara intr-un tur de capitalele europene pentru a explica propunerile sale de imbunatatire a UE. Politico scrie ca Macron va cauta reglementari mai stricte privind “dumpingul social” in timpul vizitei sale din perioada 23-25 august in Austria, Romania si Bulgaria, cand va discuta si cu premierii din Cehia si Slovacia.

De altfel, liderul francez a cerut recent Comisiei Europene sa ia masuri suplimentare pentru a reduce afluxul de lucratori est-europeni care vin sa munceasca temporar in Franta in schimbul unor remuneratii inferioare celor primite de lucratorii francezi, avertizand ca aceasta situatie erodeaza sprijinul pentru UE.

Problema aceasta a fost abordata de Emmanuel Macron si la prima sa intalnire bilaterala cu presedintele Klaus Iohannis, care a avut loc pe 23 iunie la Bruxelles.

Directiva privind lucratorii detasati, care dateaza din 1996, permite companiilor europene sa trimita angajatii sa lucreze intr-o alta tara membra a UE, continuand sa plateasca prestatii si impozite in propria tara. Muncitorul detasat – cel care are posibilitatea de a munci temporar intr-o alta tara a Uniunii Europene dar pastrand protectia sociala a tarii de origine – costa mai putin, mai ales in tari ca Franta, unde cheltuielile cu protectia sociala sunt importante, ceea ce e privit drept sursa de dumping social si de frauda.

De fapt, se considera ca muncitorii detasati care vin sa lucreze pentru o perioada din Europa de Est in Europa occidentala „fura” (in mod legal, nu?!) spre exemplu slujbele francezilor, pentru ca legea permite angajatorului sa plateasca pentru aceeasi munca acelasi salariu ca si unui francez, dar degrevat de darile sociale la cuantumul tarii angajatoare. Se adauga permanenta suspiciune de frauda prin capusarea sistemului cu firme de muncitori detasati domiciliate in tari cu costuri sociale mici. In Franta erau, in 2015, in jur de 300.000 de munctori detasati, intre care 30.000 de romani angajati temporar in sectoare precum constructii, transport (sofer de camion), agroalimentar si servicii (abatoare, restaurante etc.).

Lucratorii detasati reprezinta mai putin de 1% din forta de munca din UE, dar subiectul a devenit o problema politica mare in unele capitale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: