”Anul 2017 a reprezentat a provocare din punct de vedere al migratiei ilegale”. Politia anunta cu ce s-a confruntat la granite

news

Aproape 6.000 de persoane au incercat sa treaca ilegal frontiera romana, in 2017, cei mai multi fiind organizati in grupuri conduse de calauze. Majoritatea provin din tari precum Irak, Siria, Pakistan, Iran, Afganistan, iar peste 230 de persoane sunt cercetate pentru trafic de migranti. Totodata, politistii de forntiera au depistat peste 2.800 de persoane urmarite.

Potrivit Politiei de Frontiera, politistii au depistat, in 2017, 5.846 cetateni straini care au incercat sa treaca ilegal frontiera, din care 2.840 pe sensul de intrare in tara si 3.006 pe sensul de iesire, mare parte dintre ei actionand ilegal la frontiera organizati in grupuri de migranti, cu sprijinul unor traficanti.

Au fost depistate 738 grupuri de migranti si 239 calauze, cetateni romani si straini, implicate in sprijinirea migrantilor in incercarea de a trece ilegal frontiera, scrie news.ro.

De asemenea, anul trecut, in peste 1.000 de cazuri s-a intervenit pentru prevenirea intrarii ilegale a migrantilor la frontiera romano-sarba.

In ceea ce priveste nationalitatea persoanelor depistate in tentativa de trecere ilegala a frontierei, se constata ca cei mai multi cetateni provin din Irak, Siria, Pakistan, Iran, Afganistan, Turcia, Kosovo, India, Albania si Bangladesh.

”Anul 2017 a reprezentat a provocare din punct de vedere al migratiei ilegale, sens in care Politia de Frontiera Romana a intreprins masuri ferme in toate zonele de competenta in vederea depistarii si retinerii persoanelor care nu respecta regimul frontierei de stat, scopul fiind cresterea gradului de siguranta la frontierele Romaniei. Din analizele efectuate la nivelul institutiei, s-a stabilit ca Romania ramane, in continuare, o tara de tranzit pentru migrantii ilegali, in drumul acestora spre statele din Vestul Europei”, precizeaza oficialii Politiei de Frontiera.

Masuri de intarire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse si la Marea Neagra, Politia de Frontiera Romana, prin Garda de Coasta, dispunand de dotarile si capacitatile navale necesare pentru a asigura atat patrularea si interventia pe mare, cat si pentru a gestiona actiunile de tip S.A.R. (search and rescue).

Daca la frontiera cu Serbia presiunea migrationista a fost relativ constanta pe tot parcursul anului, in a doua parte a anului trecut a fost testata si ruta de la Marea Neagra. Astfel, la Marea Neagra s-au inregistrat sase cazuri, in care 537 de migranti din Irak, Iran, Pakistan, Siria si Afganistan, barbati, femei si copii, au incercat sa ajunga ilegal in Romania, din Turcia, cu ajutorul a sase ambarcatiuni.

Interventiile au fost dificile pentru politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta, avand in vedere ca persoanele in cauza se aflau in pericol, din cauza ambarcatiunilor supraaglomerate sau a conditiilor meteo nefavorabile. In toate cazurile au fost declansate actiuni S.A.R. (search and rescue) care s-au finalizat cu aducerea in siguranta a celor aflati la bord, in porturile romanesti, unde au fost demarate procedurile specifice in astfel de situatii (asistenta medicala, identificare, inregistrare, amprentare etc.).

De asemenea, au fost facute cercetari sub coordonarea procurorilor, fiind identificati la bordul celor sase ambarcatiuni, pe langa numarul total de migranti, 12 traficanti ai grupurilor de migranti (cetateni turci, un cetatean bulgar, un sirian, un irakian si un cetatean cipriot), care au fost prezentati instantei, in prezent acestia fiind arestati preventiv.

Totodata, Politia de Frontiera anunta ca, in anul 2017, nu s-a permis intrarea in tara unui numar de 5.462 cetateni straini ca urmare a neindeplinirii conditiilor legale. Principalele motive pentru care a fost dispusa masura de nepermitere a intrarii in tara au fost: nu detine o viza valabila sau un permis de sedere valabil, respectiv nu poseda documentatia necesara pentru a justifica scopul si conditiile de sedere.

De asemenea, in urma controalelor desfasurate nu s-a permis intrarea in tara pentru 105 cetateni straini care erau semnalati ca o amenintare pentru ordinea publica, siguranta nationala, sanatatea publica sau relatiile internationale.

Totodata, la controlul de frontiera au fost depistate 132.800 alerte Schengen ori nationale, respectiv au fost predate autoritatilor competente 2.824 persoane, cetateni romani si straini, date in urmarire generala.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: