Apel categoric al presedintelui Iohannis: „Acestea sunt garantiile noastre de prosperitate si securitate”

news

Presedintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj cu prilejul marcarii a 100 de ani de la batalia de la Oituz si luptele de la Cosna si Ciresoaia.

„La 100 de ani de la batalia de la Oituz, in numele Statului Roman, a carui existenta a fost salvata de Armata Romana in luptele de la Cosna si Ciresoaia dau cea mai inalta cinstire eroilor ce-si dorm somnul de veci pe aceste meleaguri”, a transmis Iohannis prin mesajul care a fost prezentat de consilierul de stat Constantin Ionescu, la manifestarile comemorative organizate la Tirgu Ocna, scrie Agerpres.

Potrivit sefului statului, manifestarile organizate dovedesc ca „Romania nu a uitat sacrificiul ostasilor sai cazuti in Razboiul de intregire”.

„Adaugata celor de la Marasti si Marasesti, comemorarea luptelor de la Cosna si Ciresoaia intregeste cinstirea pe care o datoram celor care, prin jertfa lor, au facut posibila Marea Unire. Inspirata de chemarile Regelui Ferdinand si daruirea Reginei Maria, modernizata cu sprijinul Misiunii militare franceze si condusa de generali si ofiteri ale caror nume stau inscrise in Panteonul natiunii, Armata Romana s-a impotrivit cu succes unor forte coplesitoare, demonstrand forta idealului national. Din transeele de la Marasti, Marasesti si Oituz s-a ridicat o tara, proband prin glorioase fapte de arme capacitatea poporului roman de a-si realiza marile sale aspiratii”, a subliniat Iohannis.

El a adaugat ca „eroii de la Oituz si Marea Unire nu pot fi onorati mai bine decat prin desavarsirea proiectului ce a animat toate generatiile incepand cu 1848: construirea unei Romanii unite, o tara a institutiilor moderne, a drepturilor si a legii egale pentru toti”.

„Pe frontispiciul Mausoleului de la Tirgu Ocna sta scris: ‘Spuneti generatiilor viitoare ca noi ne-am facut datoria’. Este o chemare la responsabilitatea fiecarei generatii pentru continuarea operei inaintasilor. (…) In aceste zile de pioasa aducere aminte, in locurile unde s-a scris istoria marilor optiuni moderne ale Romaniei, va chem, dragi concetateni, sa edificam o patrie puternica prin educatie si coeziune, o natiune angajata profund in proiectul european si euro-atlantic. Acestea sunt garantiile noastre de prosperitate si securitate, acesta este monumentul viu prin care cei care ne vor urma vor vedea ca si noi, la randul nostru, ne-am facut datoria”, a afirmat seful statului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,


loading...

Comentarii: