Augustin Lazar dezumfla avantul propagandistilor anti-DNA si al politrucilor PSD-ALDE. El explica ce se gaseste de fapt in protocoalele dintre SRI si celelalte institutii

news

Procurorul general, Augustin Lazar, a declarat, marti, legat de solicitarea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de desecretizare a proctocoalelor Ministerului Public, DNA si DIICOT cu SRI, ca este in curs o analiza pentru a stabili care este temeiul legal de desecretizare si cum ar putea fi protejate procedurile care nu ar trebui facute public in acest moment. El a spus ca Ministerul Public nu are nimic impotriva desecretizarii acestor protocoale, dar „daca hotarasc institutiile justitiei, si nu un politician care vine azi si spune ca maine sa se desecretizeze”.

Procurorul general a spus, inaintea sedintei CSM, ca exista protocoale, ca tot timpul s-a lucrat cu institutiile in baza unor protocoale care stabilesc proceduri tehnice de lucru.

„Exista protocoale, noi tot timpul am lucrat cu toate institutiile, cu niste protocoale, care sunt niste proceduri tehnice de lucru cu institutiile respective. Avand in vedere ca este vorba despre informatii clasificate in fluxul de informatii dintre institutiile de informatii si Ministerul Public, protocolul a fost inregistrat la informatii clasificate. Dar ele nu reprezinta altceva decat proceduri tehnice de lucru care reglementeaza cine, unde se prezinta cu informatiile clasificate, cui i le preda si mai reglementa acel procedeu probator de supravegrete tehnica atunci cand SRI-ul avea competenta sa il puna in aplicare, cu precizarea ca acea procedura de lucru, partial, este in vigoare cu referire la infractiunea vizand securitatea nationala”, a afirmat Augustin Lazar, citat de news.ro.

El a spus ca trebuie „cantarit” daca este bine sa fie facuta publica acea procedura de lucru.

„Aici va trebui sa cantarim daca acea procedura de lucru facuta publica va fi bun[ sau nu va fi buna sau daca o facem publica, ea sa prezinte o alta procedura fiindca noi trebuie sa cantarim intre bine public, securitatea nationala si interesul public de a cunoaste aceste lucruri care sunt dezbatute. Prin urmare, noi nu avem nimic impotriva daca hotarasc institutiile justitiei, si nu un politician, care vine azi si spune ca maine sa se desecretizeze. Pentru noi, orice actiune trebuie facuta in temeiul legii. In acest moment, este in curs de a se efectua o analiza: care este temeiul legal de desecretizare si cum s-ar putea proteja procedurile care trebuie sa mearga in continuare, procedurile de lucru, care nu ar trebui facute public in acest moment, fara sa afecteze activitatea investigativa care priveste securitatea nationala”, a adaugat procurorul general.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a cerut procurorului general Augustin Lazar, luni dimineata, inceperea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor incheiate intre Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Serviciul Roman de Informatii.

Conform unui comunicat de presa transmis luni dimineata, in baza prerogativelor constitutionale si a competentelor legale, ministrul Justitiei i-a solicitat procurorului general sa comunice daca si cate protocoale secrete au fost incheiate intre Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Serviciul Roman de Informatii, data incheierii si semnatarii respectivelor protocoale si inceperea procedurii legale de desecretizare a continutului acestora.

Premierul Viorica Dancila a solicitat vineri desecretizarea protocolalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului, „avand in vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru functionarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat, precum si pozitia oficiala exprimata astazi de Administratia Prezidentiala”.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii nu a aprobat, prin Hotarari, incheierea unor protocoale intre Serviciul Roman de Informatii si Directia Nationala Anticoruptie sau intre Serviciul Roman de Informatii si alte entitati ale statului si nu a stabilit, prin prevederile hotararilor aprobate, atributii suplimentare in sarcina acestora. Protocoalele au fost incheiate fie la solicitarea Serviciului Roman de Informatii, fie la solicitarea celorlalte entitati implicate, in baza unor prevederi ale legilor sau regulamentelor proprii de organizare si functionare, a precizat vineri Administratia prezidentiala.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: