Avertisment fara precedent de la NN: Cel mai mare administrator de pensii private vorbeste despre intentia penalilor de a nationaliza fondurile de pensii private

news

Fondul de pensii NN si-a anuntat clientii carora le administreaza pensia privata obligatorie ca in ultimele saptamani au existat discutii in spatiul public privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le recomanda sa se informeze despre contextul pietei.

Nationalizarea pensiilor private a fost pusa recent in discutie de prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu si negata vehement de ministrul Finantelor prin reactia „Aberatie!”, NN Pensii simtind insa acum nevoia de a se adresa clientilor sai pe aceasta tema si de a le cere sa se implice activ, scrie News.ro.

NN Pensii este cel mai mare fond de pensii private obligatorii din Romania, cu active totale de 12,09 miliarde lei (2,68 miliarde euro), conform ultimei raportari catre ASF, la nivelul lunii februarie. NN s-a desprins din grupul ING in 2014, NN Group devenind o companie independenta pe 2 iulie 2014 printr-o oferta publica initiala (IPO).

Intr-un mesaj cu titlul „Pensia ta privata in centrul dezbaterilor politice”, Fondul de pensii NN simte insa nevoie sa isi atentioneze clientii pe acest subiect. „In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete. Speram ca aceste detalii sa contribuie la o mai buna informare despre pensia ta viitoare. In eventualitatea unor masuri care ar afecta pensia administrata privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apara dreptul tau la proprietate asupra acestor bani. De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispozitie (site, mass-media, e-mail), te vom tine la curent cu informatiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii”, este mesajul primit de clienti, scrie Profit.ro.

Fondul mai arata ca sistemul actual de pensii este rezultatul unei reforme incepute in 2007 ca raspuns la presiunile demografice si economice tot mai mari asupra sistemului public de pensii, ca pensiile private obligatorii au fost gandite in acest nou sistem ca o forma de economisire individuala, pe termen lung, cu obiectivul de a suplimenta veniturile la pensie si ca guvernele au amanat in mod repetat cresterea contributiei la Pilonul II din cauza presiunilor asupra bugetului public. „Banii acumulati la pensia ta privata obligatorie, din contributia ta si din rezultatele investitiilor realizate de noi, iti apartin exclusiv tie, mai este spus in mesajul catre clienti”, se mai arata in mesajul catre clienti.

Pilonul II este obligatoriu pentru angajatii in varsta de pana la 35 de ani si optional pentru cei in varsta de pana in 45 de ani. Banii acumulati de actualii salariati pe Pilonul II vor suplimenta pensia pe care acestia o vor primi de la stat.

Astfel, conform estimarilor actuale, un roman care va iesi la pensie in 2032 va primi de la stat mai putin de 30% din ultimul salariu, Pilonul II urmand sa completeze veniturile sale la pensie pana la aproximativ 40%.

Pana in 2040, rata de inlocuire a salariului prin pensia publica ar putea sa scada la 22%, diferenta pana la 40% urmand sa fie acoperita de sumele acumulate in fondurile de pensii private obligatorii. Contributia la Pilonul II nu impune obligatii financiare suplimentare pentru angajati, ci doar pentru stat, care trebuie sa transfere din sistemul public de pensii catre fondurile private o anumita cota din cei 10,5%.

Prin lege, Guvernul s-a angajat ca aceasta cota sa ajunga la 6% in 2016, promisiune insa neonorata cu argumentul ca bugetul ar fi afectat prin renuntarea la o parte din bani.

Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a declarat, recent, ca Guvernul ia in calcul nationalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar, lucru care ar duce, in opinia sa, la injumatatirea pensiei in 2040 la aproximativ 17% din salariul mediu in 2040. In replica, ministrul Finantelor, Viorel Stefan (PSD), a afirmat ca „evolutiile sunt foarte bune” si ca, din contra, scade presiunea asupra bugetului public de pensii. „Aberatie mai mare ca aceasta nu am auzit. Dimpotriva, si eu am transmis mesaje in acest sens, fondul public de pensii, Pilonul I, este intr-un proces de consolidare. Deci, sarcina de transfer dinspre bugetul de stat catre pilonul public de pensii este una in scadere. Deci, este un semnal foarte bun, evolutiile sunt foarte bune, deci nu exista absolut nicio ratiune ca sa vorbim despre nationalizarea Pilonului II”, a spus Stefan.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: