BOMBARDAMENT informatic la adresa Romaniei. SRI este in alerta

news

atac informatic, virus

Sistemele de securitate din Romania au fost tinta unui bombardament informatic. De ieri pana azi specialistii SRI au blocat aproape 40.000 de tentative de virusare. Asta inseamna peste 800 de atacuri cibernetice pe ora. Ce e mai rau nu a trecut, avertizeaza si expertii americani. Bancile din tara noastra ar putea fi tinta unui alt atac in urmatoarea perioada.

800 de atacuri in fiecare ora. Institutiile statului dar si multe firme private au fost coplesite de incercarile hackerilor de a le infecta sistemele in ultimele doua zile.

„In intervalul 12-13 august anul curent, au fost inregistrate aproximativ 38.000 de astfel de alerte. Alerte care au fost materializate in urma receptionarii unor mesaje e-mail cu atasamente malitioase de tip ransomeware, ceea ce inseamna criptare de date si solicitare de recompensa. Vorbim atat despre institutii private cat si de institutii guvernamentale”, a declarat Sorin Sava, ofiter de presa al SRI, citat de Digi24.

Cu alte cuvinte, infractorii cibernetici au incercat sa intre in bazele de date ale statului si apoi sa ceara recompense ca sa renunte la atacuri.

O alta tinta a hackerilor sunt bancile, spun ofiterii SRI. Tinba v3 este cea mai noua varianta a unui virus care se instaleaza in computerele utilizatorilor de internet banking. Informaticienii IBM Security X-Force au dezvaluit ca troianul va ataca cel putin 12 banci din tara noastra.

Virusul actioneaza atunci cand este accesat contul online. Utilizatorul are impresia ca vede interfata internet bankingului sau, se autentifica cu datele confidentiale, iar hackerul ii cere in, alta casuta, si informatii despre card. Are nevoie de serii si data la care acesta expira.

Specialistii avertizeaza si spun ca pe o pagina autentica, aceste date nu ar fi cerute niciodata. Infractorul cibernetic intercepteza tranzactia si din acel moment poate sa faca orice cu banii.

Augustin Jianu, directorul CERT: „Sa nu dea click pe reclame de pe web-site-uri numite generic malvertising care distribuie mailuri pentru ca se supun riscurilor. Daca au remarcat o autentificare la site-ul de online banking ca a esuat sau a generat un cod OTP si au incercat sa se autentifice si nu au primit autentificare, nu au primit acces la site sa nu mai incerce o a doua autentificare sa nu mai incerce a alta identificare, efectiv sa se opreasca si sa sune la banca.”

Divizia de cybercrime a SRI este in alerta. Bancile au fost informate astfel incat clientii sa nu fie afectati. Specialistii sustin ca gruparea ar putea avea legaturi si in Romania, oameni special pregatiti care sa culeaga informatiile furate de virus.

Virusul a fost dezvoltat de hackerii rusi, iar de anul trecut, instructiunile de programare au fost publicate pe internet. Oricine are cunostinte solide il poate folosi dupa bunul plac.

Ofiterii Serviciului Roman de Informatii sustin ca pana acum, niciun computer din Romania nu a fost infectat cu acest trojan.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: