„Capitala sta pe sase bombe cu ceas”. Mandat dezastruos al Gabrielei Firea in conditiile in care Bucurestiul are cel mai mare buget din ultimii cinci ani

politica

Presedintele USR Bucuresti, Roxana Wring, a prezentat joi un bilant al primilor doi ani din mandatul primarului general Gabriela Firea, apreciind ca exista sase probleme principale, adevarate „bombe cu ceas pe care sta Capitala”.

„Uitandu-ne la lipsa realizarilor din acesti doi ani de mandat, as putea spune ca prima jumatate a mandatului doamnei Firea este poate cel mai slab mandat de primar incepand din 2000. Toate problemele Capitalei, cele pe care le cunoastem de mai mult timp, si anume infrastructura, RADET, poluarea aerului, urbanismul derogatoriu continua sa fie probleme critice si doamna Firea nu a facut absolut nimic pana acum ca sa le rezolve. (…) Bucurestiului nu ii lipsesc banii, Bucuresti este un oras bogat, bugetul pe 2018 este de 5,7 miliarde de lei – cel mai mare buget din ultimii cinci ani – problema este calitatea administratiei locale, lipsa de competenta”, a precizat ea, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul USR.

In opinia Roxanei Wring, principalele probleme ale Capitalei, cele sase „bombe cu ceas” sunt: infiintarea companiilor municipale, traficul, lipsa unui Plan Urbanistic General nou, poluarea, sistemul de termoficare, costul ascuns al risipei administratiei locale, lipsa de transparenta.

In ce priveste infiintarea Holdingului municipal, Wring a declarat ca, in ultimele sase luni, au fost cheltuiti 200 de milioane de euro, bani destinati pentru bunuri, servicii si pentru salariile celor care conduc companiile municipale.

„Aceasta primarie paralela va cheltui bani in mod netransparent, deja au inceput sa o faca si va crea o sursa de clientelism si de coruptie pe termen lung pentru Capitala. La un an de la infiintarea acestor companii, observam ca ele de fapt sunt nefunctionale. In acest moment, cele mai multe dintre ele nu au contracte si nu au venituri, si-au supraestimat incasarile si realizarile”, a spus presedintele USR Bucuresti, citata de Agerpres.

Wring a adaugat ca, din cauza traficului, Bucuresti devine un oras necompetitiv, in conditiile in care un producator de echipamente mobile de telecomunicatii a anuntat recent ca ia in calcul sa isi mute sediul in alt oras, astfel incat angajatii sa nu mai piarda doua – trei ore pe drum. Ea a sustinut ca Planul de Mobilitate Urbana, adoptat de CGMB, ramane „doar o strategie intr-un sertar” al Primariei si ca marile proiecte de infrastructura „treneaza” in continuare.

„Bucurestiul nu a reusit inca sa achizitioneze primele 400 de autobuze promise in 2016. Cele care vor fi in final probabil livrate, undeva in anul 2019, sunt totusi pe motorina. Bucurestiul cumpara in continuare autobuze diesel, atunci cand marile capitale europene interzic accesul vehiculelor pe diesel prin centrul orasului. Cu aceste autobuze insa, Bucurestiul nu va reusi sa ajunga decat la nivelul anului 2007, cand au fost achizitionate primele 1.000 de autobuze noi, in mandatul primarului Videanu”, a spus ea.

Roxana Wring considera ca o alta problema a Capitalei o reprezinta lipsa unui Plan Urbanistic General nou, aspect care denota o „foarte mare iresponsabilitate” din partea administratiei locale.

„Planul Urbanistic General al Bucurestiului a fost adoptat in anul 2000, a fost prelungit de doua ori, in 2012 si in 2015, si va expira pe 30 decembrie 2018. In lipsa unui plan urbanistic general, efectul imediat va fi ca Primaria Generala nu va mai putea, si nici primariile de sector nu vor mai putea sa emite autorizatii de construire. Dar efectul este pe termen lung si mult mai daunator, si anume faptul ca Bucuresti va continua sa se dezvolte haotic, ca dezvoltarea urbana va fi in continuare in interesul speculatorilor imobiliari, in unele cazuri, si in detrimentul interesului public”, a declarat Wring.

In ce priveste poluarea, presedintele USR Bucuresti a reamintit ca Romania a ajuns in fata Curtii Europene de Justitie, in cazul procedurii de infringement.

„Ni s-a propus o strategie referitoare la imbunatatirea calitatii aerului. Strategia a fost adoptata, dar ca de obicei – din pacate, trebuie sa spun – strategiile pe care le adopta Primaria Municipiului Bucuresti raman litera moarta intr-un sertar. Niciuna dintre masurile de implementare nu a fost adoptata, implementarea de fapt este o problema perena”, a declarat Roxana Wring.

Liderul USR a mai spus ca rezolvarea problemei furnizarii de agent termic pentru aproximativ 500.000 de apartamente este o problema pe care primarul general „a mostenit-o, dar pe care, in loc sa o rezolve, a agravat-o prin lipsa de eficienta a solutiilor propuse”.

„Ideea pe care numai doamna Gabriela Firea o considera fezabila era ca RADET sa absoarba ELCEN. Nu s-a putut. Apoi, ca Primaria Capitalei sa cumpere actiuni ELCEN – nici asta nu s-a putut, cu toate ca Guvernul era prieten. In acest moment avem o propunere. Suntem pe ultima suta de metri, pentru ca deja exista un deadline in instanta care a fost prelungit cu 30 de zile. Stam cu totii cu sufletul la gura sa vedem daca vom avea caldura la iarna. Singurul lucru pe care il putem concluziona din aceasta saga a rezolvarii problemei RADET este ca bugetul Bucurestiului, cu siguranta, va fi grevat de sume foarte mari si de datorii, pe ani de zile de acum incolo”, a precizat ea.

Roxana Wring a opinat ca o alta „bomba cu ceas” o reprezinta „costul ascuns al risipei acestei administratii”.

„Daca ne uitam la executia bugetului pe 2017, observam ca raportul dezvoltare – functionare este unul dintre cele mai nefavorabile din ultimii cinci ani. Si anume, doar 5% din bugetul total au fost cheltuiti pe dezvoltare. In schimb, banii se duc pe tot felul de lucruri pe care bucurestenii, multi dintre ei, le considera inutile si care nu reprezinta o prioritate pentru dezvoltarea orasului, si anume statui, diverse festivaluri, evenimente kitsch – lucruri care reprezinta o cheltuire usoara, din punct de vedere al administratiei locale, a banilor si un mod populist de a-si atrage eventual voturi in 2020”, a sustinut presedintele USR Bucuresti.

Totodata, Wring a apreciat ca o alta problema o reprezinta lipsa de transparenta si faptul ca accesul cetatenilor la sedintele de CGMB este permis doar dupa parcurgerea a „multi pasi birocratici”.

„In ceea ce ii priveste pe ceilalti consilieri, si anume Opozitia, administratia doamnei Firea nu ne informeaza niciodata la timp. Dimpotriva, proiecte de hotarare importante, cum a fost cel despre RADET, sunt puse pe ordinea de zi, cu o zi inainte. Uneori, doar cu cateva ore inainte. Alteori, chiar in timpul sedintei”, a spus ea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: