Caz revoltator la Craiova – Copii in pericol de moarte din lipsa citostaticelor. „Promisiunile electorale ale PSD s-au transformat in promisiuni ucigase”

news

Trei copii cu leucemie ar putea muri din cauza ca in spitalul judetean din Craiova nu exista citostaticele de care au nevoie. Situatia de la Craiova insa singura de acest fel in Romania.

Deputatul USR Adrian Claudiu Prisnel ii cere public Ministrului Sanatatii, Florian Bodog, sa trimita de urgenta Corpul de Control la Spitalul Clinic Judetean din Craiova pentru a verifica situatia stocului citostaticelor. Solicitarea vine in contextul in care fiica doctorului Polixenia Stancu, singurul medic onocopediatru al spitalului, a descris situatia cutremuratoare de la respectivul spital, unde trei copii cu leucemie s-ar putea sa moara din cauza ca in unitatea medicala nu exista citostatice, scrie Epoch Times.

„Medicii din spital se descurca pe cont propriu sa cumpere citostaticele necesare pentru tratarea copiilor bolnavi de leucemie, din afara tarii, desi, potrivit unui raspuns primit de Elena Stancu de la Unifarm, trei dintre citostaticele necesare, Metotrexat, Lanvis si Asparaginase, se gasesc in depozitul companiei, doar ca NU au fost comandate de Spitalul Judetean Craiova.

Cele patru medicamente trebuie anuntate urgent, de catre medic, pe site-ul https://medicamentelipsa.ms.ro/ creat de fostul ministru Vlad Voiculescu ca instrument de alertare a Ministerului Sanatatii, in astfel de cazuri”, semnaleaza, pe Facebook, Prisnel.

Potrivit lui Prisnel, managerul Spitalului judetean din Craiova este mentinut in functie desi situatia dezastruoasa de acolo este cunoscuta, iar colegul sau, Emanuel Ungureanu a facut o presiune constanta pentru imbunatatirea serviciilor medicale a caror lipsa de calitate a dus la moartea unor oameni.

„Daca relatarea este adevarata – si nu am niciun fel de dubiu ca este – se impune demiterea urgenta a directorului Spitalului Judetean si dupa aceea si a Ministrului Sanatatii, Florian Bodog, la pachet. Acest ministru si-a dovedit incompetenta, pana acum, de nenumarate ori”, cere Prisnel.

In opinia deputatului USR, sunt mai multe cauze care au dus la aceasta situatie:

1. Promisiunile electorale ale PSD s-au transformat in promisiuni ucigase. Scaderea pretului medicamentelor a dus la retragerea unor molecule vitale pentru viata oamenilor de pe piata. E suficient sa accesam site-ul https://medicamentelipsa.ms.ro/ pentru a vedea la cate anunturi Ministerul da acelasi raspuns: medicamentul a fost retras. La unele nici nu mai reactioneaza.

2. Prima grija a PSD dupa ce a ajuns la putere a fost sa modifice ordonanta Voiculescu care depolitiza si profesionaliza conducerea spitalelor si introducea criterii clare pentru conflicte de interese. Numirile politice fac victime, dar, pentru PSD, satisfacerea clientelei e mai importanta decat viata oamenilor. In Bucuresti, conducerea catastrofala numita de primarita PSD, Gabriela Firea, la Spitalul Colentina a dus la revolta medicilor, sustine Prisnel.

Iata postarea integrala a Elenei Stancu:

„Cand o sun pe mama nu vorbim nici despre noi, nici despre familia noastra, nici despre ce s-a mai intamplat prin Craiova sau despre locurile in care am calatorit.

Cand o sun pe mama vorbim despre cei trei copii cu leucemie care s-ar putea sa moara din cauza ca in spital nu exista citostatice. Mama mea, Polixenia Stancu, e oncopediatru la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova si se confrunta anul acesta cu cea mai mare lipsa de medicamente de pana acum.

Una dintre promisiunile electorale ale PSD a fost ca va reduce preturile la medicamente cu 35% daca va castiga alegerile. PSD a ignorat avertizarile medicilor, pacientilor si firmelor care au spus ca masura e ucigasa si va crea o criza a medicamentelor. Asa ca anul acesta producatorii au retras o serie de medicamente de pe piata romaneasca din cauza preturilor prea mici.

Cei care sufera sunt mama si cei trei copii cu leucemie pe care-i trateaza: o fetita de sapte luni, un baiat de trei ani si jumatate si unul de cinci ani. Mama nu are Asparaginase, de care in martie i-a facut rost din Ungaria Asociatia Little People Romania. Sase flacoane pentru un singur copil au costat 4.617 euro, desi el ar trebui sa le primeasca gratuit prin Programul National de Oncologie. Cele sase flacoane sunt jumatate din cantitatea necesara unui copil.

Mama nu are nici Cytosar si a facut rost de medicament printr-o donatie. A fost mai complicat sa gaseasca o asociatie in contul careia sa vireze banii si care sa cumpere medicamentul din Germania – la un pret mai mare decat daca l-ar fi luat din Romania prin Programul National de Oncologie. Restul flacoanelor au fost cumparate de mame, desi toate sunt sarace si ingropate in datorii. Baiatul de cinci ani e crescut de o mama singura care e somera. Fetita de sapte luni e crescuta de bunica, pentru ca parintii ei sunt plecati in strainatate.

Mama nu are nici Metotrexat, alt citostatic de baza, care a disparut de pe lista de medicamente gratuite, si nici Lanvis, care trateaza leucemiile.

Mama nu se ocupa doar de medicina, ci si de strangere de fonduri si birocratie. Scrie rapoarte inutile catre spital in care cere medicamente de urgenta, suna la asociatii, la biserici si la diversi donatori pe care ii roaga sa-i cumpere din Germania medicamentele care-i lipsesc. Se cearta adesea cu directorul financiar si cu managerul spitalului. Cu managerul mai putin, pentru ca el o evita pe cat posibil.

Ieri seara, mama mi-a spus ca daca o sa-i vina cazuri noi de leucemie, situatia e tragica. N-are cu ce sa-i trateze.

Nu am vorbit cu mama nici despre vacanta, pentru ca mama n-o sa plece anul acesta in concediu. E singurul oncopediatru din judet si n-are pe cine sa lase in locul ei ca sa-i ingrijeasca pe cei trei copii cu leucemie. Vrea sa fie langa ei, sa-i urmareasca dupa fiecare etapa de citostatice, sa jongleze cu dozele, sa le faca punctie osoasa sau rahidiana, interventii pe care nu le poate face nimeni altcineva in afara de ea.

O sa-si ia doar doua-trei zile libere vara asta, desi mama are 71 de ani si ar trebui sa fie la pensie si sa vorbeasca cu mine nimicuri despre ce mai fac vecinii si ce cald a fost ieri.

***

Mi-a scris un mesaj Adrian Ionel de la Unifarm, compania de la care Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova ar trebui sa cumpere medicamentele. El mi-a spus ca Unifarm are trei din cele patru citostatice care-i lipsesc mamei (Metotrexat, Lanvis si Asparaginase), dar ca spitalul nu le-a comandat. „Achizitiile de la Spitalul Craiova nu au lansat nici macar o comanda care sa genereze o livrare imediata”, mi-a scris el. „E o licitatie facuta pentru Asparaginase care nu s-a finalizat din 16 iunie pana acum, dar pentru restul nu. Noi nu le putem baga pe gat medicamentele necesare fara ca ei sa le comande, din pacate”, scrie Elena pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, medicul Polixenia Stancu a declarat pentru Mediafax ca medicamentele necesare copiilor lipsesc din spital, dar ca problema este una generala, la nivel national si ca pentru a-si trata copiii, parintii fac imprumuturi si cumpara medicamentele pe care ar trebui sa le primeasca in spital.

Se imprumuta parintii. Unii au dat 60 de milioane (6.000 RON – n.r.) pe un medicament si acum trebuie sa recupereze banii de la stat. Dar de peste o luna ii tot amana. Si dupa ce vor primi banii, probabil cu ei vor cumpara alt tratament. Au plecat si ei din tara sa faca rost de bani”, a mai afirmat dr. Polixenia Stancu.

La randul sau, managerul Spitalului de Urgenta Craiova, Bogdan Fanuta, a declarat ca unele medicamente exista in farmacia spitalului, iar pentru altele sunt licitatii in derulare. Fanuta mai sustine ca unul dintre medicamente, respectiv Lanvis, nu ar fi fost cerut niciodata de medicul sef de la Oncopediatrie”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: