Ce inseamna sa ai statut de TOLERAT in Germania. Iata cat de generoasa este legislatia cu migrantii

externe

Pornind de la cazul refugiatului sirian care s-a aruncat duminica in aer la Ansbach, Deutsche Welle explica un detaliu ce inseamna pentru o persoana sa detina statutul de „tolerat” in Germania.

Cazul prezumtivului faptas din Ansbach, care s-a aruncat in aer in mijlocul spectatorilor adunati la un festival intr-o piata a orasului, ranind 12 persoane, dintre care trei sunt in stare grava, ridica multe semne de intrebare. Una din ele se refera la statutul pe care-l avea in Germania acel refugiat sirian. Cererea sa de azil fusese refuzata. Pentru un sirian care vine in Germania dintr-o tara aflata in plin razboi este nefiresc. Cei mai multi sirieni primesc azil din oficiu.

Prezumtivul faptas din Ansbach era doar tolerat dupa respingerea cererii sale de azil. Potrivit unui purtator de cuvant al Ministerului Federal de Interne, el trebuia sa fie de fapt expulzat in Bulgaria. Sursa mentionata nu a putut preciza de ce nu a fost expulzat sirianul, fiindca expulzarile intra in competenta guvernelor regionale.

In general lucrurile stau in felul urmator: cine soseste in Germania si poate dovedi ca provine dintr-o tara aflata in razboi are sanse mari sa obtina permisiunea de a ramane aici. Depinde insa de felul in care se finalizeaza procedura de azil.

In cazul sirienilor, asa-numita cota de protectie este de aproape 100%. Oficiul Federal pentru Migratie si Refugiati (BAMF) foloseste acest termen pentru a-i califica pe oamenii dintr-o tara anume, care fie primesc azil, fie li se recunoaste statutul de refugiati, fie au permisiunea de a ramane in tara in calitate de oameni tolerati.

Ce solicitari de azil sunt refuzate?

Persoanele dintr-o asa-numita „tara sigura de origine” nu au sanse sa primeasca drept de sedere in Germania. Intre tarile care au acest statut se numara cele din Balcanii de Vest, de exemplu Serbia, Albania sau Macedonia. Siria nu este o tara sigura de provenienta, dar BAMF decide mereu in functie de cazul solicitantului. In plus, refugiatii trebuie expulzati in prima tara a UE in c are au pus piciorul, potrivit asa-numitei „proceduri-Dublin”. Germania a suspendat insa temporar aceasta procedura in cazul sirienilor.

Ce se intampla cand este refuzata o cerere de azil?

Solicitantii de azil cu cererile refuzate, care nu primesc statut de protectie in Germania, trebuie, de regula, sa paraseasca tara in termen de 30 de zile. Ei sunt informati despre aceasta obligatie. Apoi au doua posibilitati: ori parasesc tara in intervalul de timp amintit, ori depun contesatie. Daca nu paraesc tara de buna voie, pot fi siliti s-o faca.

In care cazuri este valabila interdictia de expulzare?

Daca o cerere de azil este refuzata, pot exista diverse motive care interzic expulzarea unui refugiat. Daca, de exemplu, acesta nu detine pasaport valabil sau nu poate calatori din motive medicale, el nu este expulzat pentru un timp.

Interdictia de expulzare este valabila si in cazul in care BAMF constata ca solicitantul de azil risca sa se confrunte in tara de provenienta cu „primejdii concrete insemnate pentru trup, viata sau libertate”. In cazul Siriei, razboiul este o astfel de primejdie.

Ce inseamna a fi tolerat?

A fi tolerat inseamna, potrivit legii, ca expulzarea este temporar suspendata. A fi tolerat nu e totuna cu dreptul de sedere. Inseamna doar ca persoana in cauza nu se afla ilegal in tara. Teoretic, ea poate fi oricand expulzata. Statutul de persoana tolerata trebuie solicitat din nou la fiecare sase pana la 18 luni. Persoanele tolerate nu se bucura de drepturi depline pe piata muncii si nici de asistenta sociala integrala. In plus, nu au dreptul sa paraseasca landul federal in care se afla. Potrivit statisticii, pe 31 decembrie 2015, in Germania traiau 155.103 de straini cu statut de persoana tolerata.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: