Ce se va intampla daca si viitorul sef al DNA va fi demis de ministrul Justitiei? Raspunsul procurorului general, Augustin Lazar

news

Procurorii sunt ingrijorati in legatura cu ceea ce se va intampla dupa revocarea Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), a declarat, miercuri, procurorul general Augustin Lazar, adaugand ca este si „intelepciunea oamenilor cu activitate publica” sa arate ca nu doresc sa subordoneze DNA. Lazar a mai spus ca noul sef al DNA va avea o misiune sensibila, in care va trebui sa arate cu ce poate contribui la cresterea increderii in institutie.

„Deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii si ele trebuie puse in executare. Procurorii sunt ingrijorati in legatura cu situatia care s-a generat, dar aceasta ingrijorare nu-i impiedica sa isi indeplineasca in continuare cu fermitate rolul pe care il au pentru apararea ordinii de drept, rolul lor constitutional. Este o situatie sensibila pe care o vedem in jurul nostru, nu trebuie sa v-o descriu eu”, a declarat Augustin Lazar la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care discuta in Sectia pentru procurori unde isi va continua activitatea Laura Codruta Kovesi, revocata luni din functia de procuror sef al DNA.

Intrebat daca are vreo garantie ca situatia nu se va repeta si in cazul noului procuror sef al DNA, procurorul general a spus ca este necesara si o „intelepciune din partea oamenilor cu activitate publica” pentru a arata ca nu se incearca subordonarea Directiei.

„Dupa cum v-am spus, in acest moment este o situatie sensibila in care procurorii sunt ingrijorati de ceea ce va urma. Dar ramane si la intelepciunea oamenilor cu activitate publica sa arate ca nu a fost ceva care sa urmareasca punerea sub control a DNA, ci a fost ceva care sa reprezinte o contributie”, a spus Lazar, citat de news.ro.

Procurorul general a explicat ca noul sef al DNA va avea o misiune sensibila, in care va trebui sa arate cu ce poate contribui la cresterea increderii in institutie, adaugand ca pe acest principiu a mers cand l-a delegat pe procurorul Anca Jurma la sefia DNA.

„Viitorul procuror sef al DNA va avea o misiune sensibila care il va provoca sa-si arate nivelul de expertiza si sa isi arate contributia pe care el o poate aduce la cresterea increderii in institutie. Asa am gandit cand am luat decizia de a o delega pe doamna Jurma in functia de procuror sef, intrucat domnia sa este o persoana experimentata, este un procuror experimentat al DNA, este un diplomat al Ministerului Public si este foarte bine cunoscuta atat la nivel european, cat si la nivel intern. Este un procuror echilibrat care nu trebuie sa exceleze in anchete, pentru ca sunt anchetatori. Ceea ce se reproseaza public acum activitatii DNA nu este in niciun caz incisivitatea si anchetele pe care le face. Sunt destui care sa faca anchete, trebuie sa fie si procurori care sa asigure echilibrul, sa ia niste masuri intelepte, echilibrate in acest moment sensibil pentru Ministerul Public”, a explicat Lazar.

DNA trebuie sa isi pastreaze credibilitatea prin oameni credibili, a mai spus Lazar, iar la acest lucru poate contribui si procurorul delegat in aceasta perioada pana la numirea unui nou procuror sef, care sa arate ca are capacitatea de a echilibra lucrurile.

„O contributie pe care trebuie sa o arate procurorul delegat si trebuie sa arate ca are capacitatea de a echilibra lucrurile atat in interior, cat si de a avea un bonus de credibilitate externa. Este esentiala o institutie cunoscuta ca fiind intre primele cinci recomandabile pentru schimb de bune practici la nivel international. Trebuie sa isi pastreaze aceasta credibilitate prin oameni credibili”, a adaugat procurorul general.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: