Cine ATACA lupta anticoruptie si DNA in presa americana? Un consultant ADMIRATOR al lui Victor Ponta si promotor al proiectului Rosia Montana

analize

Publicatia americana „New York Times” a publicat marti in sectiunea „opinii” un material in care se avertizeaza ca lupta anticoruptie din Romania s-a transformat intr-un „populism grosolan”,  „metastaza unei cruciade ne-liberale”, amenintand chiar „viitorului democratic al tarii”. Articolul a fost preluat pe larg in presa romaneasca, insa nu s-a vorbit deloc despre faptul ca autorul, Patrick Basham, este un vechi cunoscut al lui Victor Ponta si promotor al proiectului de la Rosia Montana.

Iata ideile principale din articolul „Romania’s Anti-Corruption Mania„, publicat miercuri in New York Times de Patrick Basham.

„Pentru Basescu a fost o tactica politica utila (lupta anticoruptie-n.r) pentru a-si ataca adversarii, precum si o modalitate de a-i impaca pe criticii americani si europeni ai guvernarii din Romania. Insa manevra lui a fost tardiva.”

Un populism grosolan domina prezentul. Posturile de televiziune difuzeaza necontenit fiecare arestare a infractorilor

„Afaceristii cu care am discutat au inceput sa se uite cu precautie la parteneriatele public-privat, deoarece ei vad asemenea aranjamente ca fiind prea usor de interpretat drept acte de coruptie.”

„Toti cei care sunt implicati in politica si afaceri sunt considerati vinovati de ceva. Cei mai multi romani recunosc ca nu le prea pasa de lipsurile procedurilor legale, fie ca este vorba de probe incredibil de ‘subtiri’, fie de procurori care ii instruiesc pe judecatori cum sa dea verdicte.”

Este ceva obisnuit ca suspectii sa fie presati sa dea nume in schimbul unei posibile indulgente. Tine de asemenea de rutina ca membrii de familie sa fie arestati, ca mijloc suplimentar de presiune pentru procurori. O masura in mod special orwelliana este utilizarea ‘arestarilor preventive’ pentru a-i inchide pe unii suspecti de rang inalt, acuzati de infractiuni ‘guler alb’, pe motiv ca i-ar opri sa comita pe viitor alte infractiuni similare.”

In ciuda dezmintirilor oficiale, toata lumea stie ca tribunalele nu sunt atat de independente din punct de vedere politic pe cat ar fi trebuit sa fie.”

Campania anticoruptie a Romaniei s-a transformat rapid in metastaza unei cruciade ne-liberale. Si apetitul insatiabil al publicului pentru justitie nu face decat sa exacerbeze pericolul la adresa viitorului democratic al tarii.”

Citeste aici traducerea integrala, realizata de agentia de presa Rador.

Articolul a fost preluat pe larg in presa romaneasca, (vezi Antena 3 si Romania TV) dand apa la moara trusturilor care s-au remarcat prin atacuri la adresa justitiei sau a DNA.

Nimeni nu a mentionat, insa, ca autorul, Patrick Basham, este un vechi cunoscut al premierului Romaniei, Victor Ponta. In octombrie 2013, ca presedinte al Democracy Institute, Basham a organizat o intalnire la Washington intre Victor Ponta si oficiali americani avand ca subiect economia Romaniei. Cu acea ocazie, Basham a lansat un studiu despre Romania intitulat “Balkan Tiger or Balkan Backwater?”, in care se facea lobby pentru exploatarea aurului de la Rosia Montana. In acelasi document, Basham aduce laude desantate lui Victor Ponta, pe care il numea „Tony Blair al Balcanilor”, premierului fiindu-i dedicat un intreg capitol, „Balkan Blair? Ponta factor”.

Iata un pasaj relevant: „Prim-ministrul Victor Ponta reprezinta acum majoritatea nesofisticata a electoratului roman. Asta este, sucesul lui este limitat printre elitele din Cluj sau Bucuresti, intelighentia, si printre studenti. In schimb, el a gasit un sprijin politic considerabil la majoritatea populatiei, printre acei romani simplu, nesofisticati, care sunt preocupati de pastrarea locurilor de munca, de plata facturilor, de intretinerea familiei si de respectarea credintei.”

balkan blair

 

Patrick Basham este binecunoscut in cercurile specializate pe activitati de lobby de peste Ocean. In 2010 a scris si o lucrare ce promova interesele industriei tutunului, atacand restrictiile guvernului american. Intr-o alta carte, “Gambling a healthy bet”, el sprijinea  interesele industriei jocurilor de noroc. Basham sustine ca jocurile de noroc sunt benefice pentru dezvoltarea unei persoane si ca cei care nu pariaza ar fi expusi consumului de alcool excesiv, faliment, depresie si inchisoare.

Cristian Ghinea: Bag mana in foc ca articolul e parte dintr-un contract de PR politic

Politologul Cristian Ghinea considera ca acest articolul din NYT al lui Basham face parte dintr-un contract de PR politic.

„As baga mina in foc ca si articolul plasat la NYT in pagina de colaborari e parte dintr-un contract de PR politic, comparabil cu deal-ul facut cu Ponta in 2013? Da, dar e doar o suspiciune, nu am mai mult. Btw, asta nu e nici macar lobby – lobby-ul e reglementat si transparent in SUA, asta e spert. Democracy Institute e o jucarie prin care poata sa faca tipul ala sperturi si sa aiba o eticheta cind apare la TV”, a scris Ghinea pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: