„Climat de talibanism”. Tariceanu a facut o noua criza, ii acuza pe Iohannis si pe protestatari ca blocheaza „proiectele de dezvoltare” a Romaniei

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a lansat, marti, un atac la adresa partidelor de opozitie si a sefului statului, Klaus Iohannis, despre care a spus ca au generat un ”climat de talibanism”, respingand orice discutie despre proiectele pe termen lung ale Romaniei.

”Partidele de opozitie, din pacate, isi fac un titlu de glorie in a respinge in bloc orice propunere a coalitiei de guvernare, iar reprezentanti ai unor institutii ale statului ajung in punctul in care incita la proteste de strada, inclusiv la nivelul presedintelui Romaniei. Este un climat de talibanism, in care discutiile despre proiecte pe termen lung ale Romaniei, cum este si cazul acestei strategii, sunt greu de realizat”, a declarat Calin Popescu Tariceanu, in cadrul unui eveniment despre revizuirea Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei, desfasurat la Guvern, conform Mediafax.

El a mai spus ca, in ultima perioada, a observat ”cu ingrijorare” o polarizare excesiva a zonei politice, a scenei politice, cat si a societatii romanesti, in ansamblul ei.

Totodata, Tariceanu a dat ca exemplu strategia dezvoltarii durabile adoptata in 2008.

”Strategia (dezvoltarii durabile a Romaniei – n.r. din 2008) a fost rezultatul unui efort inceput de fostul presedinte Ion Iliescu si de premierul Adrian Nastase, continuat si finalizat in timpul mandatului pe care l-am avut si la care au participat cei mai importanti specialisti ai Romaniei. Acest efort s-a bucurat de un larg sprijin politic si inclusiv opozitia de la acea vreme a inteles sa participe constructiv la realizarea acestei strategii. Un astfel de sprijin larg este, dupa parerea mea, obligatoriu, pentru ca o astfel de strategie trebuie urmarita dincolo de ciclurile electorale, indiferent de partidele care se succed la putere”, a adaugat Tariceanu.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, marti, ca „statul paralel” dinamiteaza obiectivele de dezvoltare durabila ale Romaniei, afirmand ca ceea ce a inceput ca o lupta legitima impotriva coruptiei s-a transformat intr-o lupta acerba pentru putere.

”Doresc sa fac referire la cea mai importanta provocare pentru Romania, fara de care atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila nu poate fi posibila. Este o provocare specifica Romaniei, care din pacate nu a scapat definitiv de practicile specifice regimului comunist. Nu am cuprins aceasta provocare in strategia din 2008 dintr-un motiv foarte simplu, pentru ca nu mi-am imaginat ca Romania nu s-a desprins definitiv de trecutul ei. Ma refer la ceea ce vedem astazi cu totii, anume , statul ocult care pune sub semnul intrebarii principiile democratice fundamentale, cum ar fi exercitarea puterii de catre cetateni, prin intermediul reprezentantilor alesi prin vot, adica al Parlamentului, sau separatia puterilor in stat sau ceea ce numim global statul de drept”, a declarat Calin Popescu Tariceanu, in cadrul unui eveniment despre revizuirea Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei, desfasurat la Guvern.

El a mai spus ca ”existenta unui stat paralel dinamiteaza obiectivele de dezvoltare durabila ale Romaniei” din cel putin din doua puncte de vedere.

”Ma refer in primul rand la abuzurile asupra cetatenilor si la nerespectarea drepturilor si libertatilor acestora. Un stat in care cetatenii se tem, in care cetatenii sunt ascultati, in care oamenii de afaceri sunt obiectul unor anchete abuzive este un stat care, evident, descurajeaza initiativa si blocheaza dezvoltarea. In al doilea rand ma refer la incalcarea principiului separatiei puterilor in stat. In ultimii ani constat o tendinta ingrijoratoare de a se exercita presiuni nepermise asupra Parlamentului, cat si a Guvernului, prin metode, unele represive, deja cunoscute si validate – dosare fabricate, catuse, incercari de compromitere prin justitie televizata, incarcerari nejustificate, folosireaa statului paralel si exemplele pot continua mult si bine. Ceea ce a inceput ca o lupta legitima impotriva coruptiei s-a transformat intr-o lupta acerba pentru putere, intr-o lupta uneori surda, uneori oarba, alteori la vedere, in care se incearca acapararea puterii, dar prin metode nedemocratice si ilegitime”, a mai spus Tariceanu.

Presedintele Senatului a sustinut ca, in ultima perioada, hotarari ale Guvernului sunt anchetate de procurori, iar ”magistratii aflati in pozitii de la varful sistemului indeamna public sa se foloseasca porice mijloace pentru a se reduce la tacere parlamentari si pentru a bloca discutarea unor proiecte de lege, cum ar fi legile de reforma a Justitiei”, conditii in care capacitatea Parlamentului si Guvernului de a-si exercita rolul prevazut de Constitutie este mult redus.

”Discutia despre politici publice si strategii guvernamentale pentru o dezvoltare durabila devina fara obiect daca cei care ar trebui sa le adopte si sa le puna in practica se tem ca vor deveni si ei tinte sau, si mai rau, isi vad initiativele blocate”, a conchis presedintele Senatului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: