„Cod rosu de securitate”. Dancila a refuzat timp de 3 ore sa ii raspunda lui Iohannis: „La fel de grava mi se pare problema aparatului telefonic in sine”

analize

Analistul Cristian Unteanu considera ca refuzul premierului Dancila de a-i raspunde, vineri, la telefon presedintelui Iohannis reprezinta un „incident grav de securitate”. El explica detaliat de ce atitudinea lui Damcila reprezinta un mare risc pentru securitatea Romaniei.

„Incidentul grav de securitate este ca, tehnic vorbind, timp de 3 ore, a fost imposibila o legatura telefonica intre Presedintele unei tari NATO si Prim-Ministrul tarii respective, ambii aflati pe teritoriul national. in conditii de pace. Adica fara scuza posibila a unei interventii militare cibernetice ostile care sa fi dizabilitat sau intrerupt temporar capacitatile de comunicatiile civile si militare (clasice sau prin sisteme protejate). Timp de 3 ore, in conditii de pace, Presedintele CSAT si Comandatul sef al fortelor armate nu a putut comunica cu Prim-Ministrul, care este si vicepresedinte al CSAT.

Ce protocoale s-au incalcat? Pai, in primul rand, cel fundamental in ce priveste asigurarea in orice moment, 24/24, comunicarea directa intre persoanele din lantul national de comanda si control. In cazul anumitor functii (printre care, evident, si cea ocupata de doamna Dancila), comunicarea trebuie asigurata permanent oriunde s-ar afla in lume persoanele respective, iar pentru alt nivel de functii, comunicarea pe telefoane securizate se face doar pe teritoriul national, telefonul respectiv fiind „al functiei“ predat de titular inlocuitorului sau la comanda pe timpul absentei din tara sau in alte cazuri prevazute de lege. Caracteristica esentiala a circuitului de comanda si control, in Romania ca si oriunde in lume, este statutul sau de permanenta, toate fortele specializate ale statului lucrand pentru protejarea statului respectiv si garantand perfecta sa functionare, in conditii de pace sau de razboi. Conditie fundamentala pentru credibilitatea sistemului de securitate si aparare nationala, atat pentru supravietuirea natiunii respective, cat si pentru functionarea sa corecta in raport cu obligatiile asumate fata de aliati. Ori, Romania a aratat ca se poate intrerupe acest sistem la nivelul uneia dintre componentele sale esentiale.

Timp de 3 ore, doamna Prim-Ministru a iesit fizic din linia de comanda si control. Chestiune foarte grava deoarece, in caz de situatie de urgenta, militara sau civila sau de primire a unui semnal cu codul de urgenta de la NATO sau, bilateral, din partea unei natiuni aliate, Comandantul sef al armatei trebuie, pentru a urma protocolul, sa ia o decizie de activare a uneia sau a mai multor categorii de forte, decizie pe care o comunica sefului executivului. In cazul nostru, doamnei Dancila. Dansa trebuie sa alerteze mai departe, pe linia de comanda si control, pe responsabilul politic guvernamental de resort, adica Ministrul Apararii, urmand ca acesta sa dea dispozitia ca Seful Statului Major sa treaca la actiune, aplicand unul dintre planurile prestabilite. Desigur, in circumstante cu totul exceptionale, exista protocoale care prevad fie scurtcircuitarea lantului de comanda (spre exemplu, Comandantul sef ordona direct Sefului Marelui Stat Major declansarea unei actiuni), dar, evident, nu eram in situatia asta.

La fel de grava mi se pare problema aparatului telefonic in sine. Fiecare responsabil din lantul de comanda si control dispune de o retea principala si una de rezerva pentru comunicatii securizate. Exista, astfel, unul sau doua telefoane portabile pe care persoana respectiva le poate avea asupra sa, mai exista unul de rezerva la aghiotant si, eventual, altul la unui dintre ofiterii de protectie. Pe langa cele care exista in masina principala si cea de rezerva. Mai poate exista si un telefon cu linie unica, dedicata prin satelit si criptata conform unui algoritm unic si schimbat dupa fiecare convorbire, intre doua persoane sau doua puncte de comanda. Exista, de la caz la caz si in functie de nivelul functiei ocupate, protocoale de securitate extrem de stricte privind telefoanele respective care, pentru a fi activate, au nevoie de una sau doua chei de identificare pentru ca mai apoi sa urmeze al doilea nivel, cel al amprentei digitale si apoi oculare.

Ofiterii din sistemul de protectie primesc o instruire speciala in comunicatii speciale, unii dintre ei se ocupa chiar de gerarea exclusiva a comunicatiilor protejate, iar cei doi sau trei aghiotanti personali ai personalitatii beneficiind de protectie avansata pot avea acces la aceste telefoane, unii pot avea chiar dreptul de a comunica cu omologii lor din reteaua de protectie apropiata a altor demnitari, nationali sau straini, pentru a gera cat mai eficient o situatie de urgenta sau pentru a aranja o teleconferinta in sistem protejat, asa cum, spre exemplu, se poate face prin telefoanele CryptoSmart. Sau mai vorbim si despre ofiterii din reteaua de protectie care sunt la post fix langa terminalele telefoanelor fixe din reteaua STS in perioada absentei din locatia respectiva a demnitarului respectiv? Ce tip de aparat telefonic avea in mana doamna Dancila la Pitesti? Al dansei personal, asta in cazul in care, Doamne fereste, ar mai fi pastrat vechea sa linie privata si n-ar fi cerut securizarea acesteia, fie si la un nivel minimal de protectie? Sau era telefonul securizat al functiei, cel care in momentul cand se activeaza transmite un anume tip de semnal imposibil de ignorat? Sau acest telefon se afla la „cineva de incredere“ din noile forte de protectie care asigura perimetrul defensiv in jurul doamnei Prim-Ministru, asta deoarece SPP-ul profesionist a fost inlocuit prin decizia Partidului? Caz in care, cine era responsabil de protocolul de alerta?

Iata, reunite, dupa parerea mea, toate conditiile pentru a vorbi despre un cod rosu de securitate. Va dati seama ce inseamna spatiul de 3 ore atunci cand tara ar fi sub un atac militar masiv? Ce inseamna 3 ore in estimarea de pagube declansate de o situatie de urgenta civila? Ce inseamna 3 ore daca dansa ar fi trebui sa fie informata, discret, personal si foarte urgent, ca trebuie sa plece din obiectiv sub un pretext oarecare, fara sa creeze panica, pentru a fi evacuata spre prima locatie de refugiu? Timp de 3 ore, Tara a avut un Prim-Ministru la festival. Si, uite, viata a mers mai departe, nu s-a intamplat nimic, care-i problema? Sa ne fereasca Dumnezeu sa trebuiasca sa dam vreodata un raspuns pe un ton serios. Deocamdata, totul e la misto. Si festivalul, si protocoale de securitate, si stiinta guvernarii”, a scris Unteanu in Adevarul.

Premierul Viorica Dancila a recunoscut vineri ca nu i-a raspuns presedintelui Klaus Iohannis la telefon, in contextul anuntului privind mutarea ambasadei Romaniei din Israel la Ierusalim, deoarece era la Simfonia Lalelelor, dar ulterior a avut o discutie cu seful statului.

„Initial nu am raspuns, eram la Simfonia Lalelelor. Nu am avut telefonul, nu am vazut apelul, nu am stiut de aceasta discutie, dar apoi am sunat si am discutat cu dumnealui, ceea ce mi s-a parut un lucru de normalitate”, a declarat Dancila.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: