„Colaps al magistraturii din Romania”. Forumul Judecatorilor arata cum legile promovate de PSD-ALDE vor ingropa nu numai anticoruptia ci si intreaga justitie

news

Asociatia Forumul Judecatorilor da publicitatii o ampl,a analiza privind impactul noilor legi ale justitiei asupra sistemului judiciar. Cele mai importante efecte: se va reduce cu un sfert corpul magistratilor, va creste volumul de activitate, iar seful Inspectiei Judiciare si sectia de anchetare a magistratilor vor conduce Justitia.

„Efectele combinate ale unor reglementari cuprinse in dispozitiile adoptate in Parlament cu privire la ‘legile justitiei’, desi nedeclarate neconstitutionale (fie pentru ca nu au fost atacate, fie deoarece obiectiile de neconstitutionalitate nu au fost cuprinzatoare, iar argumentele au lipsit in mod esential) pot fi dezastruoase pentru magistratura din Romania. Corpul magistratilor va fi redus in proportie de cel putin 25% (pe termen foarte scurt), va fi deprofesionalizat, prin renuntarea la examenele de promovare meritocratice, va fi surmenat, prin cresterea volumului de activitate, si va fi putea fi controlat prin seful Inspectiei Judiciare si prin Sectia speciala pentru cercetarea infractiunilor din justitie din cadrul PICCJ”, se arata in analiza Forumului Judecatorilor.

2000 de magistrati ar urma sa paraseasca imediat sistemul, inclusiv 90% din judecatorii Inaltei Curti iar alti 2000 vor pleca in urmatorii cinci ani, in primul rand din cauza coborarii pragului de vechime la acordarea pensiei de serviciu de la 25 la 20 de ani, fara limita de varsta.

Prin noile dispozitii privind ”legile justitiei”, mai atrage atentia FJR, meritocratia va fi eliminata in magistratura, examenul de capacitate devenind subiectiv, 50% din nota finala constand in evaluarea „mapei profesionale”, promovarea efectiva la instantele si parchetele superioare urmand a se face in baza unor criterii subiective, respectiv „evaluarea activitatii si conduitei din ultimii 3 ani”, la Inalta Curte de Casatie si Justitie fiind dublata de un interviu formal sustinut in fata Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, eliminandu-se probele scrise, cu caracter teoretic si/sau practic si instituindu-se un sistem de control evident al promovarilor.

Potrivit raportului elaborat de Forumul Judecatorilor din Romania, corpul magistratilor va putea fi controlat prin seful Inspectiei Judiciare si prin Sectia speciala pentru cercetarea infractiunilor din justitie din cadrul PICCJ, magistratii procurori isi vor pierde de facto independenta.

“Modificarea statutului procurorului, in sensul abrogarii dispozitiilor legale care garanteaza independenta (punctele 4, 5 din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.303/2004), respectiv pierderea garantiei stabilitatii, ii transforma pe acestia, de facto, in simpli executanti ai dispozitiilor conducatorilor parchetelor, si, implicit, ai dispozitiilor ministrului justitiei (punctul 38 din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.304/2004)”, se mai arata in raport.

FRJ mai atrage atentia ca infiitarea Sectiei speciale pentru cercetarea infractiunilor din justitie din cadrul PICCJ va permite redirectionarea a zeci de dosare de mare coruptie, aflate pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie, prin simpla formulare a unor plangeri fictive impotriva unui magistrat, desfiintand pur si simplu activitatea DNA, laudata constant de Rapoartele MCV.

“Evident ca toate aceste modificari nu sunt deloc necesare intr-o justitie a unui stat democratic, nefiind, sub nicio forma, benefice pentru sistemul judiciar si pentru societate, asa cum sustine presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, d-na Simona Camelia Marcu, intr-un interviu acordat publicatiei Q Magazine, in care se acrediteaza ideea potrivit careia ”cele mai multe dintre modificarile aduse Legilor nr. 303/2004, nr.304/2004 si nr.317/2004 vor fi benefice pentru sistemul judiciar si pentru societate”, mai scrie FJR in raport.

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania solicita public Parlamentului Romaniei sa regandeasca modificarile propuse si adoptate, sa lanseze dezbaterea publica conform recomandarilor Comisiei Europene si sa construiasca un consens la scara larga, numai dupa efectuarea unor studii de impact credibile, care sa analizeze, sub toate aspectele, efectele modificarilor propuse ”legilor justitiei”.

Citeste aici intreaga analiza realizata de Forumul Judecatorilor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: