Comisia de la Venetia confirma pozitia lui Klaus Iohannis. PSD si ALDE trebuie sa ii redea presedintelui tarii rolul determinant in numirile procurorilor-sefi

politica

Comisia de la Venetia recomanda Romaniei sa reanalizeze sistemul de numire si revocare a procurorilor de rang inalt, notand ca, in pofida unor imbunatatiri, proiectele de lege in domeniul justitiei risca sa genereze presiuni si sa submineze independenta sistemului judiciar.

„Desi au fost aduse unele imbunatatiri binevenite la aceste proiecte dupa criticile formulate si dupa decizii ale Curtii Constitutionale, ar fi dificil sa nu vedem pericolul ca aceste instrumente, impreuna, ar putea genera presiuni asupra judecatorilor si procurorilor si, ca, in final, pot submina independenta justitiei si a membrilor sistemului judiciar; in plus, cuplate cu aranjamentele de retragere din activitate, aceste elemente pot submina eficienta si calitatea justitiei, cu efecte negative asupra actiunilor de combatere a coruptiei”, anunta Comisia de la Venetia in Avizul privind legile justitiei, informeaza Mediafax.

Comisia de la Venetia recomanda autoritatilor din Romania „sa reanalizeze sistemul de numire / revocare a procurorilor de rang inalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor din Constitutie, in sensul furnizarii conditiilor pentru un proces neutru si obiectiv de numire / revocare, prin mentinerea rolului institutiilor, precum cel al presedintelui tarii si al Consiliului Superior al Magistraturii, care pot exercita rol de echilibrare a influentei ministrului Justitiei”.

De asemenea, Bucurestiul este indemnat „sa inlature restrictiile propuse asupra libertatii de exprimare a judecatorilor si procurorilor. Autoritatile romane ar trebui „sa suplimenteze prevederile referitoare la responsabilitatea materiala a magistratilor afirmand explicit ca, in lipsa cazurilor de rea-credinta si/sau neglijenta grava, magistratii nu sunt responsabili pentru o solutie care poate fi contestata de o alta instanta”; De asemenea, Bucurestiul este indemnat „sa modifice mecanismul actiunilor de recuperare pentru a asigura ca actiunea de recuperare are loc doar daca responsabilitatea magistratului a fost stabilita prin procedura disciplinara”;

Comisia de la Venetia indeamna Romania „sa reanalizeze propunerea de infiintare a unei structuri separate a Parchetului pentru investigarea delictelor comise de judecatori si procurori”. „Actiunea de a recurge la procurori specializati, dublata de garantii procedurale eficiente pare a fi o alternativa adecvata in aceasta privinta”, precizeaza Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia Venetia), un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).

In plus, in raport se recomanda reexaminarea motivelor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si „abandonarea definitiva” a schemei de retragere anticipata din activitate, „daca nu pot fi oferite garantii ca nu vor exista efecte adverse asupra functionarii sistemului”.

Romania trebuie „sa se asigure ca masurile propuse pentru «monitorizarea» magistratilor se bazeaza pe criterii specificate clar si sunt cuplate cu garantii procedurale adecvate si cu dreptul de a face apel intr-o instanta judiciara”; de asemenea, „trebuie identificate modalitati de consolidare a mecanismelor de supraveghere a serviciilor de informatii”, subliniaza Comisia de la Venetia.

Raportul Comisiei de la Venetia se refera la modificarile aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legii nr. 317/2004 privind functionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Modificarile aduse pachetului de legi din justitie au fost contestate de acelasi for si in luna iulie, in raportul preliminar.

In avizul adoptat vineri, Comisia de la Venetia a exprimat preocupare si fata de proiectele de amendamente la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala din Romania. Institutia arata ca modificarile afecteaza grav eficienta sistemului judiciar penal si actiunile anticoruptie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: