Consecinta sinistra a deciziei CCR. Tudorel Toader i-a chemat la ordin pe procurorii sefi, acestia sunt nevoiti sa ii dea socoteala

news

Procurorul general Augustin Lazar si Anca Jurma, procurorul-sef interimar al DNA, s-au prezentat marti dimineata la sediul Ministerului Justitiei, unde vor avea o intalnire cu ministrul Tudorel Toader.

Principala tema a discutiilor se refera la situatia procurorilor delegati la DNA.

„Saptamana trecuta, am stabilit o intalnire cu doamna procuror-sef interimar pentru astazi, la ora 10,00. (…) Ieri, am primit raspunsul oficial si DNA a postat si pe pagina de Internet. Am citit si eu comunicatul. Evident, il voi relua acum. Sigur, vom vedea daca nu cumva sunt si alte elemente pe care le putem lua in considerare. (…) Mergeti la CSM si intrebati daca, in calitate de garant al independentei Justitiei, este sau nu este corect ca un procuror, care nu indeplineste cerintele ocuparii unui post, sa fie astfel delegat”, le-a spus Tudorel Toader jurnalistilor, la intrarea in sediul MJ.

Tema delegarilor a intrat in atentia opiniei publice dupa ce procurorul-sef adjunct al DNA, Calin Nistor, a declarat, vineri seara, ca la DNA sunt delegati sapte sau opt procurori.

Ulterior, ministrul Tudorel Toader a afirmat ca asteapta de la Calin Nistor „un raspuns corect si complet”, mentionand ca sunt, de fapt, 20 de delegari la DNA.

Luni, DNA a prezentat intr-un comunicat de presa situatia procurorilor delegati.

„Numarul procurorilor delegati la DNA de la alte parchete este 12. Numarul procurorilor numiti in DNA si delegati in functii de conducere este 26. Numarul procurorilor de la alte parchete delegati in DNA in functii de conducere este trei. Numarul procurorilor numiti in DNA si delegati la alte parchete este doi”, a explicat DNA.

Tot luni, procurorul general Augustin Lazar a dispus incetarea delegarii in cadrul DNA pentru sase procurori, care nu indeplinesc conditia de vechime in functie de cel putin opt ani, in urma intrarii in vigoare a modificarilor aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.

Un alt subiect al discutiilor s-ar putea referi la intalnirea pe care Anca Jurma a avut-o pe 17 iulie cu ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm.

„Voi incerca sa am o discutie cu dansii (Augustin Lazar si Anca Jurma – n.r.) cat de curand, sa ii invit la Ministerul Justitiei, sa intreb cat de normal este ca un procuror-sef sa se duca la o ambasada ca l-a chemat nu stiu care ambasador, l-a invitat, ma rog, sa-l felicite pentru faptul ca a fost soare astazi si n-a plouat. (…) Procurorul colaboreaza pe linie orizontala cu structurile aferente dintr-un stat: cu procurorii din America, din Franta. Ambasadorii colaboreaza si se coordoneaza cu ministrul de Externe, nu cu procurorii. Ii voi intreba: ‘aveti reprezentativitatea aceasta a relatiilor externe?’, Categoric ca nu o au”, declara, saptamana trecuta, Tudorel Toader.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: