Consecinte frapante ale trocului dintre PSD si UDMR: „Inclusiv in Bucuresti vor fi redactate si in maghiara documentele oficiale”

politica

PSD a facut un troc politic cu UDMR pentru a-si asigura voturile pentru motiunea de cenzura care va avea consecinte uluitoare. Astfel se va ajunge ca, nu numai in Transilvania, dar si in Bucuresti sa se redacteze documentele in limba maghiara.

Costurile administrative ale acordului PSD-UDMR au fost detaliate de sociologul Marian Preda de la Uniuversitatea Bucuresti.

”Iata ce costuri administrative are intelegerea lui Dragnea cu UDMR:

In orice localitate cu peste 1000 si sub 100.000 de locuitori si cu 2 – 4% (nu cu 10%!!) populatie minoritara maghiara (adica in aproape toata Transilvania) se vor redacta toate documentele catre petitionarii minoritari si in limba minoritara.

La fel in Bucuresti (inclusiv in sectoare) si in aproape toate orasele mari din Transilvania si Banat (Cluj, Brasov, Oradea, Arad, Timisoara, etc) care nu aveau 20% maghiari dar au, fiecare, peste 10.000 de maghiari declarati. Toate hotararile locale, toate documentele oficiale, vor trebui redactate si in limba minoritatii nationale care reprezinta 2-4% din populatia localitatii.

Cine si cati credeti ca vor fi angajatti sa traduca si sa redacteze documentele in maghiara pe banii publici? Vorbim de zeci de mii de maghiari care vor trebui angajati imediat in administratie.

Practic administratia romaneasca devine una bilingva in Bucuresti si in cele mai multe localitati din Transilvania! Desigur, nu si in Teleorman, Old, Dolj, Giurgiu sau Constanta, acolo unde stationeaza ”soldatii credinciosi” ai lui Dragnea.”, scrie sociologul Marian Preda pe pagina personala de Facebook.

Potrivit Hotnews.ro prin proiect se modifica articolul 19 alineatul (1), astfel:

(1) In unitatile administrativ-teritoriale, in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 10% din numarul total al locuitorilor care si-au declarat apartenenta etnica sau in care exista un numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatilor nationale, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale au obligatia sa asigure in raporturile cu acestia, folosirea limbii materne, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale tratatelor internationale la care Romania este parte.

Prin numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatii nationale se intelege:
a) 10.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este mai mare de 100.000;
b) 2.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 50.000 – 100.000;
c) 1.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 25.000 – 50.000;
d) 500 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 10.000 si 25.000;
e) 300 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este sub 10.000.

Alte modificari propuse de UDMR:

In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale nu ating pragul prevazut la alin.(1) sau (2), autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrative-teritoriale, pot asigura, in temeiul deciziei reprezentantului legal sau, dupa caz, a organelor de conducere, folosirea limbii materne, in raporturile cu acestia, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale tratatelor internationale la care Romania este parte.

Cetatenii apartinand unei minoritati nationale au dreptul sa se adreseze autoritatilor publice si entitatilor prevazute la art. 19 alin. (1), oral sau in scris, si in limba materna, precum si de a primi raspuns atat in limba romana, cat si in limba materna, in termen legal. Actele oficiale se intocmesc in mod obligatoriu in limba romana si in limba minoritatii nationale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,


loading...

Comentarii: