Consiliului Fiscal anunta ca, in practica, salariile de la stat sunt mai mari decat cele din mediul privat. Avertisment privind o noua masura a PSD

pagina verde

O noua decizie de majorare a salariului minim pe economie ar trebui sa aiba la baza o analiza profunda a implicatiilor in intreaga economie, corelata inclusiv cu performanta slaba a industriei din ultima perioada, a declarat, luni, pentru Agerpres, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

‘Inainte de a lua o decizie in acest sens, ar trebui sa se faca o analiza cu privire la impactul acestei masuri asupra economiei. (…) Poate ar trebui analizata si evolutia industriei, pentru ca aceasta a performat foarte slab in ultima perioada. Anul trecut am avut o crestere economica de 4,8%, iar industria a avut o crestere sub 2%. Ar trebui sa vedem daca aceasta evolutie nu a fost cumva determinata si de majorarea salariului minim’, a explicat Dumitru.

El a reamintit ca, din 2012 pana in prezent, salariul minim pe economie a fost majorat cu 50% iar presiunea pe costuri si competitivitate e destul de mare, in special la companiile cu valoare adaugata mica. ‘Sunt industrii care au inregistrat costuri mari cu salariile si le-a dus la limita supravietuirii’, a explicat Dumitru.

Potrivit acestuia, ca urmare a majorarii salariului minim pe economie, pe cale administrativa, raportul dintre salariul mediu si cel minim a depasit 50% si se plaseaza peste media europeana.

Referitor la intentia autoritatilor de a majora doar salariul minim din sectorul de stat, Dumitru a spus ca, in practica, salariile bugetarilor sunt deja mai mari decat cele din privat, iar o astfel de masura nu ar face decat sa adanceasca aceste disparitati. ‘Dupa ajustarea din 2010, salariile din sectorul de stat au scazut sub cele din mediul privat, insa apoi raportul s-a inversat si, in prezent, la stat salariile sunt mai mari decat in privat’, a mai spus Dumitru.

Mai mult, chiar si in sectorul de stat, majorarea salariului minim ar face ca angajatii nou incadrati sa intre in sistem cu salarii egale sau mai mari decat ale unor salariati cu vechime si experienta. ‘Este adevarat ca sunt zone din sectorul bugetar in care salariile sunt inca foarte mici, dar sunt si zone in care sunt foarte mari’, a adaugat presedintele Consiliului Fiscal.

Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu, a mentionat ca angajatii din sectorul public vor trece pe salariul minim de 1.750 lei, ‘incepand de anul acesta sau incepand de la aplicarea legii unitare a salarizarii’.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: