CSM a decis, care este pozitia in privinta OUG pe justitie. Putin probabil ca majoritatea PSD-ALDE sa fie de acord

news

Sectia pentru procurori a CSM a decis miercuri, in unanimitate, ca aplicarea ordonantei de urgenta pe legile Justitiei in legatura cu exercitarea functiilor de catre procurorii din Parchetul General, DNA si DIICOT se aplica pe viitor si nu are caracter retroactiv.

„Sectia pentru procurori, in unanimitate, a luat act de solicitarile Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, DIICOT si DNA si recomanda interpretarea dispozitiilor art. VII din Ordonanta de urgenta 92/2018 in sensul aplicarii pentru viitor a conditiilor de exercitare a functiei in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, DNA si DIICOT, precum si in cadrul celorlalte Parchete. Hotararea sectiei va fi motivata in cel mai scurt timp. (…) Nu pleaca nimeni, dupa interpretarea noastra, avand in vedere dispozitiile legii care prevad, in viziunea noastra, conditionalitatea de vechime. Nu discutam de caracter retroactiv”, a explicat vicepresedintele CSM, Codrut Olaru, sef al Sectiei de procurori, citat de Agerpres.

Art. VII din OUG 92/2018 prevede: „Procurorii care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonantei de urgenta, isi desfasoara activitatea in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si al Directiei Nationale Anticoruptie, precum si in cadrul celorlalte parchete raman in functie in cadrul acestora, numai daca indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Noile reglementari din ordonanta de urgenta impun o vechime de cel putin 10 ani in magistratura pentru procurorii din Parchetul General, DNA si DIICOT.

La sedinta CSM a participat si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care a declarat ca doreste sa transmita un mesaj de stabilitate procurorilor.

„Procurorii din Sectia specializata a CSM sunt oameni cu experienta, care stiu sa interpreteze si sa aplice legea in mod corect. Pana la urma, nu am venit sa-i lamuresc eu, am venit si am avut o discutie foarte buna. (…) Legea este lege si trebuie respectata de toata lumea. Stiti deosebirile dintre o lege civila si o lege penala. (…) Stim ca, in momentul acesta, avem in sistemul judiciar aproximativ 2.700 de procurori in schema, 2.500 efectiv. Stim ca putem sa-i impartim pe procurori in patru mari categorii. Unii care sunt detasati din cadrul Ministerului Public la alte autoritati si acolo sunt putini, cam 23, si care urmeaza regimul legal al detasarilor. Avem a doua categorie – procurorii care sunt delegati din cadrul Ministerului Public de la o unitate la alta si respecta regimul delegarilor. Avem o alta categorie, cea mai numeroasa, probabil, care sunt numiti pe baza de concurs, alta categorie care sunt numiti pe baza de interviu, cu deosebirile respective. Eu vreau sa transmit procurorilor un mesaj de stabilitate, evident in conditiile legii. (…) Am incredere ca Sectia de procurori va da interpretarea corecta catre sistem. Mesajul meu este de incredere si stabilitate”, a afirmat Toader, la sediul CSM.

Ordonanta urmeaza sa fie aprobata in Parlament in perioada urmatoare, insa aceasta ar putea suferi noi modificari. Serban Nicolae a anuntat deja ca doreste sa fie aplicata retroactiv prevederea legata de vechimea procurorilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: