CTP, furios pe ultima miscare a lui Tudorel: „Este un Iuda al justitiei. Este atat de unsuros, atat de slinos incat va ajunge departe”

politica

Iesire nervoasa a lui Cristian Tudor Popescu la adresa lui Tudorel Toader, dupa ce ministtrul Justitiei a reusit sa blocheze o dezbatere in CSM privind atacurile lui Liviu Dragnea la adresa magistratilor.

„Acest Tudorel Toader este un Iuda al justitiei romane. Insa el nu se va spanzura. Tudorel o sa ajunga departe, este atat de unsuros, atat de slinos, incat se va strecura intotdeauna. Dl. Dragnea povesteste de brigazi, de unitati militare, daca va putea va aresta mii de oameni. Asta este sattul paralel pentru Dragnea, magistratii”, a declarat CTP la Digi24.

Magistrati de la instante din toata tara au transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o adresa prin care spun ca isi insusesc cererea de aparare a independentei sistemului judiciar formulata luni de Forumul Judecatorilor in urma atacurilor la adresa justitiei de la mitingul PSD si in urma declaratiilor lui Liviu Dragnea, iar ordinea de zi a sedintei CSM a fost suplimentata cu acest punct, insa au fost amanate dezbaterile, la propunerea ministrului Justitiei, Tudorel Toader. El a sustinut ca este o problema foarte importanta, care nu trebuie discutata „la foc automat”, ci trebuie pregatita in prealabil si discutata intr-o sedinta pe care CSM urmeaza sa o stabileasca pe acesta tema. Ministrul Justitiei a mai sustinut ca in ceea ce priveste echilibrul puterilor in stat exista „o tentatie” a fiecareia de „a se extinde”, iar drept dovada stau conflictele de natura constitutionala cu care a fost sesizata CCR, astfel ca este necesara o discutie „riguroasa” cu privire la declaratiile unor politicieni la adresa justitiei.

„Subsemnatii, judecatori, procurori, magistrati-asistenti si auditori de justitie, declaram ca ne insusim in nume propriu cererea de aparare a independentei sistemului judiciar formulata de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania. Apreciem necesara suplimentarea ordinii de zi a sedintei plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 14 iunie 2018 cu prezenta cerere, si solicitam sa dispuneti admiterea acesteia si apararea independentei sistemului judiciar pusa grav in pericol de actiunile concertate ale celorlalte doua puteri ale statului, legislativa si executiva”, se arata in cererea inaintata CSM si semnata de peste o mie de magistrati.

Ordinea de zi a sedintei de joi a CSM a fost suplimentata cu acest punct, dar dezbaterile au fost amanate la propunerea ministrului Justitiei. „Este o problema de sistem pe care nu o discutam noi acum la foc automat”, a declarat ministrul Justitiei in sedinta CSM, propunand ca aceasta problema sa fie discutata intr-o alta sedinta.

La finalul sedintei CSM, el a spus ca CSM urmeaza sa stabileasca o sedinta pe aceasta tema.

„(…) este o problema foarte importanta, care trebuie dezbatuta si pregatita in prealabil. Astazi s-a suplimentat ordinea de zi, fara sa fi primit materialele in prealabil, pe baza carora sa ne putem exprima. Eu, probabil ati vazut, am opinat ca sunt – cele doua probleme – cele mai importante de pe ordinea de zi, dar adaugate pe lista suplimentara si ele trebuie analizate, dezbatute riguros, cu argumente, contraargumente. (…) Aici problema e de fond, este, pana la urma, o problema de delimitare a puterilor statului. Trebuie sa vedem si intr-o parte, si in alta. Daca discutam de echilibrul celor trei puteri, sa nu discutam numai dintr-o anumita perspectiva, sa discutam daca nu cumva din fiecare… si asta e o realitate, exista o tentatie a puterii, indiscutabila, o tentatie a puterii de a se extinde. Uitati-va la conflictele juridice de natura constitutionala, cu care a fost sesizata Curtea. De fiecare data, o putere a sesizat, a reclamat ca cealalta/celelalte puteri a intrat/au intrat in zona ei de competenta. Prin urmare, am propus CSM-ului, ma bucur ca s-a votat si s-a aprobat, ca sa se distribuie materialele, cum este necesar, ca sa avem un timp ca de reflectie, un timp in care sa inotam si sa venim cu contraargumente. Am primit deja materialele, ma astept ca intr-un termen relativ scurt sa se convoace o sedinta de CSM, sa discutam riguros, aplicat, daca si cine a gresit”, a declarat Tudorel Toader.

Asociatia “Forumul Judecatorilor din Romania” a trimis, luni, catre Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de aparare a independentei sistemului judiciar fata de ”atacurile recente ale reprezentantilor de seama ai puterii legislative si ai puterii executive”, dupa discursurile de la mitingul PSD, dar si in urma declaratiilor facute duminica seara de Liviu Dragnea, la Antena 3. ”Modalitatea de exprimare creeaza un dubiu greu de inlaturat cu privire la independenta magistratilor, cu consecinta afectarii imaginii sistemului de justitie”, se arata in document.

CSM a anuntat, ulterior, ca Sectia pentru procurori a cerut Inspectiei Judiciare sa faca verificari cu privire la afirmatiile liderului PSD, Liviu Dragnea, pentru a stabili daca a fost afectata independenta sistemului judiciar.

De asemenea, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) au facut un apel catre „toate persoanele interesate” sa constientizeze ca problemele din justitie se rezolva institutional, prin proceduri legale, si nu in strada, numarand protestatarii pro sau contra unei teme care priveste justitia. Asociatiile magistratilor spun, de asemenea, ca este inacceptabil ca persoane care ocupa functii de conducere la varful statului roman sa isi foloseasca influenta pentru a pune presiune asupra judecatorilor chemati sa solutioneze cauze in care acestia sunt judecati.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica la Antena 3 ca a fost „coordonat” si este „o actiune clara, comanda de la Iohannis” faptul ca lui Daniel Horodniceanu i-a fost prelungit mandatul de procuror sef al DIICOT, interimar, in contextul in care presedintele PNL, Ludovic Orban, a depus plangere penala impotriva premierului Viorica Dancila pentru inalta tradare. Dragnea a afirmat ca spera ca niciun procuror „sa nu riste atat de mult” sa dea curs acestei „demente”, afirmand ca „foarte multi procurori risca sa plateasca greu”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: