Cum a fost posibil ca seismul de azi-noapte sa fie „prezis” inca din 15 august. Se stia intr-adevar dinainte?

news

O postare publicata pe Facebook, aparent pe 15 august, pe pagina „Seismic Center – Predictie si alerta cutremur” a devenit virala dupa cutremurul de 5,8 grade de sambata noapte. In postare se afirma ca este posibil sa apara un cutremur in jurul datei de 27-28 octombrie.

In noaptea de sambata spre duminica a avut loc, intr-adevar, un cutremur puternic care s-a resimtit puternic si in Bucuresti.  Seismul s-a produs in judetul Buzau, zona seismica Vrancea, la o adancime de 151 de km.

La scurt timp, pe Facebook a inceput sa se viralizeze o postare de pe pagina „Seismic Center – Predictie si alerta cutremur” care ar fi fost publicata aparent pe 15 august si in care era anuntat cutremurul de azi-noapte.

Aceasta postare, atat de exacta, a stranit mari valuri pe retelele de socializare, avand in vedere ca o predictie atat de exacta este considerata ca imposibila. Totul pare a fi insa o inselatorie.

Bloggerul Mihai Auras explica in detaliu cum a fost posibil ca aceasta postare sa fi aparut pe 15 august:

„Recunosc ca, initial, am picat in capcana lor, mai ales ca am verificat daca data postarii chiar a fost pe 15 august, lucru usor verificabil prin optiunea de edit history + absenta unui icon care semnalizeaza ca statusul a fost publicat cu o data anterioara. In plus, existau si comentarii din aceeasi zi de august, comentarii care nu pot fi datate in trecut.

Dupa vreo o ora de nesomn, cateva discutii si luat la numaratoare comentariile si share-urile ordonate cronologic, am descoperit o distanta dubios de mare intre comentariile initiale si cele de dupa cutremurul de azi, ceea ce a dus la urmatoarea ipoteza, sugerata si de Raluca: e foarte posibil ca smecherasii de pe pagina ‘Seismic Center – Predictie si alerta cutremur’ sa publice periodic mesaje de genul celui de mai jos, cu diverse date sau intervale, asteapta apoi cateva comentarii (de la conturi fake sau persoane credule), dau ‘unpublish sau hide from timeline’, apoi asteapta sa vada care din mesajele create anterior se adeveresc, dupa care le republica/reafiseaza.

E atat de usor. Dar cine s-ar fi gandit la treaba asta?

Update1: mi-am adus aminte de un cont de twitter devenit faimos pentru scorurile corecte, prins mai apoi ca publica toate rezultatele posibile inainte de meciuri, pentru ca dupa meci sa stearga toate mesajele, mai putin cel cu scorul real.

Si uite asa se creeaza un frumos fake news cu peste 4000 de share-uri, se adauga niste panica in populatie si multe injuraturi la adresa autoritatilor care au fost luate iar prin surprindere, desi ‘se stia ca va fi cutremur inca din august’.

Raman de lamurit urmatoarele situatii:

– cui foloseste aceasta manevra de tip alba-neagra cu avertizari de cutremur publicate/nepublice/republicate doar daca se adeveresc ?
– cat de legala e jonglarea cu informatii atat de sensibile, din partea unei pagini neasumate oficial de nici o institutie sau grup de seismologi?”, se arata pe blogul aurasmihai.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: