„Cum sa cresti un neam de slugi” – Povestea lui Bogdan din clasa a VII-a: „Sper ca n-au facut din el un slugoi molau, papa-lapte proptit de pile, cadouri si vorbe bune puse pe la mai marii zilei”

news

„Asa cresti o natie de slugi”, scrie o fosta profesoara de Engleza din Bucuresti. Aceasta a povestit pe Facebook cum a fost nevoia sa-i repete mereu unui baietel ca ia note mari datorita muncii lui.

Cu toate acestea, bunica elevului simtea mereu nevoia sa trimita atentii. Iata postarea profesoarei Roxana Grosman.

„Cum sa cresti un neam de slugi.
Clasa a Vll-a, o scoala din Berceni. Predau engleza la o clasa speciala de engleza. Copii spalati si isteti, desi cartierul era jale pe vremea aia (1989). Bogdan, prima banca, randul dinspre usa. Foarte activ la ora si entuziast. Alfel, dezordonat in caiete si notite, ca un baiat tipic. Nu incerc sa-i indrept dezordinea, fiindca ma enervau de pe-atunci conformistii. Ii pun un 9. Straluceste de fericire.

Ma uit la celelalte materii: 5, 6 si 7. Munceste si mai mult. La teza ia 10. Vine bunica la scoala sa vorbeasca special cu mine in pauza mare. Ma uit dupa Bogdan sa-l chem la discutie. Nu-i de gasit, probabil la joaca, in curte. „Doamna, eu sunt bunica, stiti, eu il cresc, parintii sunt ocupati, stau mult la servici. Vreau sa va multumesc ca-i puneti note bune. Si uitati, niste cafeluta”, si-mi intinde o punga de cafea boabe, o mare raritate pe vremea aia. Impietresc. De putine ori in viata mi-a venit sa intru in pamant de rusine si-atunci sigur a fost una din ele. Intre timp, hop si Bogdan langa noi, tot transpirat si mozolit de joaca, dar serios si spasit.

„Nu, nu”, ii zic „Bogdan munceste pentru note, e munca lui. Va multumesc pentru cafea, dar nu o iau. E munca lui.” Bogdan se uita cand la mine, cand la bunica-sa, ca la un meci de ping-pong. Nu se citeste nimic pe chipul lui. Asteapta sa vada. „E munca lui”, repet cu indarjire. Bunica ma priveste piezis si-mi zambeste smechereste in coltul gurii: „Hai, doamna, ca Bogdan al meu are 5 si 6 la alte materii, nu stiu eu cu cine am de-a face!” Si-apoi sfatoasa, in soapta: „Sa stiti, taica-sau, lucreaza la scoala de soferi, are de unde, luati doamna cafeaua.” „Va multumesc, n-o iau. La ora mea, Bogdan munceste foarte mult.”
O fi priceput el Bogdan ceva din scena asta, caci la ora mea a tinut-o tot intr-un 9 si 10. Bunica n-a mai venit sa ma vada, dar prin decembrie mi-a trimis prin Bogdan un mileu impachetat frumos. „A zis bunica sa va dau asta, doamna.” L-am luat de amandoua bratele si l-am zgaltait un pic, uitandu-ma drept in ochii lui: „Bogdane, uita-te la mine. Tu iei note mari la engleza fiindca muncesti, fiindca stii, fiindca faci treaba buna. Intelegi, Bogdane?” N-am luat nici mileul si nici de Bogdan nu stiu ce s-o fi ales. Dar sper ca n-au facut din el un slugoi molau, papa-lapte proptit de pile, cadouri si vorbe bune puse pe la mai marii zilei. Sper ca-nteles ca e un om liber, care poate sta pe picioarele lui. Bune, rele, dar ale lui”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: