„Daune catastrofale” in cazul unui razboi impotriva Coreei de Nord: Comertul va fi intrerupt in toata lumea, vor exploda preturile la telefoane

externe

Costul produselor electronice de consum va exploda, comertul international perturbat si datoria federala mai mare din SUA se numara printre consecintele majore ale unui potential razboi asupra Peninsulei Coreene, potrivit unui nou raport al consultantului de cercetare economica de la Capital Economics.

Perspectiva ca fortele armate americane si sud-coreene sa intre in conflict complet impotriva Coreei de Nord este o ultima solutie pentru Washington si Seoul – principalele tinte ale agresiunii nucleare a Phenianului – in incercarea lor de a opri dezvoltarea nucleara din Coreea de Nord, dar multi cred ca riscul unei actiuni militare a crescut, relateaza CNBC.

Presedintele Donald Trump a afirmat anterior ca „un conflict major, major” cu Coreea de Nord este posibil si ca toate optiunile sunt pe masa. Intre timp, prim-ministrul japonez Shinzo Abe a declarat recent pentru CNBC ca intreaga comunitate internationala trebuie sa „puna ferm si solid principiul actiunii pentru actiune”, in timp ce Coreea de Nord continua sa declanseze rachete balistice care sunt in continua dezvoltare din punct de vedere tehnologic.

Daca se declanseaza actiuni militare in Peninsula Coreeana, industriile globale vor fi cu siguranta afectate.

Preturile smartphone-urilor vor creste

Coreea de Sud este cel de-al patrulea producator mondial de produse electronice pe baza valorii adaugate, reprezentand doar putin peste 6% din productia globala, potrivit Capital Economics. „Chiar si un conflict relativ scurt ar face daune catastrofale economiei Coreei de Sud”, se arata in raport, iar sectorul de productie nu va fi crutat.

In cazul in care productia de electronice va fi afectata in timpul razboiului cu Coreea de Nord, companiile ar incerca sa gaseasca furnizori alternativi, dar economia globala nu dispune de suficienta capacitate de rezerva pentru a compensa pierderile din Coreea de Sud, a explicat raportul.

Asta inseamna ca mai multe companii din intreaga lume vor fi fortate sa opreasca productia, ceea ce se va traduce intr-o crestere brusca a diverselor produse electronice la nivel global, arata Capital Economics.

Dar problemele nu se opresc aici. „Un eventual razboi ar duce la dublarea preturilor pentru produsele pretioase, iar asta ar adauga un punct procentual inflatiei din SUA” , a avertizat raportul.

Pe masura ce alte natiuni industrializate se confrunta cu efecte similare, puterea reala de cumparare a consumatorilor ar scadea, iar cheltuielile mai mici ar putea impulsiona bancile centrale sa reactioneze prin ratele dobanzilor, a continuat raportul.

Comertul global va fi intrerupt

„Cel mai mare impact (al razboiului) asupra economiei globale ar fi probabil resimtit prin intreruperea fluxurilor comerciale globale” datorita integrarii profunde a Coreei de Sud in lanturile de aprovizionare regionale si globale de productie, a afirmat Capital Economics.

Noua dintre cele mai aglomerate porturi de containere din lume sunt situate in Asia, inclusiv Bosun, orasul portuar din Coreea de Sud, astfel incat chiar si tarile care nu sunt implicate in acest conflict ar putea fi afectate daca devine prea periculos transportul marfurilor in regiune.

Daca PIB-ul din Coreea de Sud ar scadea cu 50% ca rezultat al razboiului, acest lucru ar afecta in mod direct un punct procentual din PIB-ul global, a subliniat raportul.

Dar avand in vedere superioritatea militara a Washingtonului fata de Pyongyang, Capital Economics crede ca orice conflict ar avea o durata relativ scurta, „luni, mai degraba decat ani”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,


loading...

Comentarii: