De ce fac tot mai multi soferi fac live pe Facebook. Explicatia unui psiholog: „Forma disperata de a atrage atentia asupra lor”

life

Soferii care fac live pe Facebook in timp ce conduc cersesc atentie si aprecieri din partea celorlalti, sustine psihologul Keren Rosner, precizand ca aceasta este o forma disperata a tinerilor de a atrage atentia asupra lor pentru ca se simt singuri sau pentru ca le lipseste afectiunea.

“In general, aceste persoane care sfideaza destinul sunt tineri care simt nevoia sa evadeze din monotonia vietii lor pentru a iesi in evidenta. Sunt tineri care tanjesc dupa apreciere si de obicei nu obtin aceste lucruri din alta parte sau prin alt mod. Ei sunt lipsiti de activitati care sa le provoace preocuparea constanta. Sunt tineri care nu au un job provocator sau nu au o activitate si pasiuni interesante. Ei actioneaza cu gandul ca lor nu li se poate intampla nimic rau, ca intamplarile nefaste sunt pentru altii. Ei stiu ca exista acest pericol insa pur si simplu il ignora”, a declarat, pentru agentia de presa Mediafax, psihologul Keren Rosner.

Rosner sustine ca soferii care fac live in timp ce conduc vor sa iasa in evidenta prin experinte riscante pentru a cuceri pe cineva sau pentru a se compara cu persoanele populare.

“Simt nevoia sa iasa in evidenta dovedind ca sunt actorii unor experiente riscante. Ambitia lor se opreste la competitia cu alti cunoscuti, cu alti soferi din trafic sau ceilalti care au postat anterior curse periculoase. De asemenea, consumul de alcool sau substante ii dezinhiba si ajung sa se expuna unor situatii limite. Unii baieti fac asta pentru ca vor sa atraga atentia unei fete si astfel vor sa o impresioneze. (…) Posibilitatea de a posta in timp ce conduc ii transforma in mediul online in “eroi”, in special daca primesc indemnuri si laude online. In majoritatea cazurilor, filmatul este asociat cu incalcarea regulilor si normelor rutiere, iar acest aspect este ignorat de protagonisti. Mesajul poate fi “sunt mai sus decat legea”, “nu ma intereseaza”, a adaugat psihologul.

Keren Rosner mai precizeaza ca aceste actiuni sunt o forma disperata, in special a tinerilor, de a atrage atentia asupra lor din lipsa de afectiune.

“Este si dorinta de a fi important, dar si dorinta celui complexat care vrea sa-si demonstreze puterea prin gesturi extreme, pentru a obtine aprecieri. Aprecieri pe care in mod obisnuit nu le are si pe care si le doreste ca sa se simta important. (…) In esenta, este o forma disperata de a atrage atentia asupra lor pentru ca se simt lipsiti de afectiune si singuri. (…) Acest comportament se manifesta in special la persoanele tinere sau la persoanele care nu au alta posibilitate sa atraga atentia si nu au alta varianta de a impresiona pe ceilalti”, a mai precizat psihologul Keren Rosner.

In ultimul timp, mai multe accidente au avut loc in timp ce soferii sau unii din pasageri transmiteau live pe Facebook. Ultimul caz in care un accident a ajuns sa fie transmis live pe retelele de socializare este cel din Olt. Un sofer baut a condus haotic si, la un moment dat, a pierdut controlul volanului si s-a izbit frontal intr-o masina care circula regulamentar. O femeie, pasagera in masina, precum si soferul si-au pierdut viata pe loc. Momentele au fost transmise live pe Facebook de un alt pasager din autoturism, sotul femeii ce a murit in impact. Ulterior, el a spus ca a decis sa filmeze sperand ca politistii il vor opri pe sofer.

Cel mai rasunator caz din ultima vreme este insa accidentul din Ungaria, produs la sfarsitul lunii mai. Atunci, noua romani si-au pierdut viata in accident, in timp ce soferul microbuzului transmitea live pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: