Decizia de joi a CCR privind sesizarea lui Tariceanu in cazul Belina. Dorneanu, anunt despre doi judecatori ai CCR

politica

Curtea Constitutionala a amanat pentru 23 noiembrie dezbaterea sesizarii lui Calin Popescu-Tariceanu referitoare la ancheta DNA legata de modul in care au fost adoptate in Guvern hotararile referitoare la insula Belina, presedintele Senatului cerand CCR sa constate un conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Guvern.

”Am amanat cauza pe 23 noiembrie pentru aprofundare. Nu se va repune pe rol, s-au amanat deliberarile. N-am cerut niciun fel de explicatii, nici informatii suplimentare, pur si simplu pentru o analiza mai aprofundata a datelor care sunt deja in dosar, inclusiv cu privire la punctele de vedere sustinute azi in sedinta”, a declarat presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Intrebat daca practica judiciara existenta deja in materie poate constitui un factor important in decizia Curtii, Dorneanu a replicat: ”Noi ne luam dupa Constitutie, dupa practica noastra, nu eliminam niciodata hotararile pe care le dau instantele judecatoresti, daca ele sunt necesare cauzei si ne pot influenta”.

In legatura cu decizia CCR privind conflictul juridic in cazul OUG 13, presedintele Curtii a afirmat ca aceasta ”nu poate fi considerata niciun precedent daca ea nu are o relevanta exacta”.

”De la caz la caz, noi apreciem in ce masura si cat o decizie de-a noastra anterioara se potriveste cu cauza pe care noi o analizam acum”, a adaugat Valer Dorneanu, citat de news.ro.

Intrebat daca decizia in cazul Belina se va lua in sapte judecatori, avand in vedere ca doi au lipsit la sedinta de joi, presedintele CCR a raspuns: ”Bineinteles, cei doi care au lipsit azi nu vor participa la dezbateri data viitoare (Maya Teodoroiu si Setfan Minea – n. red.)”.

In sedinta de joi, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, le-a prezentat judecatorilor CCR argumentele Guvernului in favoarea acestei sesizari, sustinand ca aceasta este admisibila. El a spus ca DNA nu are competente de a ancheta legalitatea sau oportunitatea emiterii unei Hotarari de Guvern.

Intrebat de jurnalisti de ce a venit la CCR sa sustina sesizarea lui Tariceanu, Tudorel Toader a spus ca asa l-a rugat premierul.

In sesizarea depusa la CCR, Tariceanu arata conflictul juridic intervenit ca urmare a cercetarii penale a Directiei Nationale Anticoruptiei asupra legalitatii Hotararii Guvernului nr. 858/2013, respectiv, a Hotararii Guvernului nr. 943/2013.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: