Decizie radicala a Germaniei privind ROMANII si alti expati. Legea se schimba, cum se vor acorda ajutoare sociale

externe

germania, locuri de munca

Daca nu muncesc, romanii din Germania nu vor mai avea dreptul la ajutoare sociale in aceasta tara, timp de cinci ani. Se asteapta ca saptamna viitoare guvernul federal sa adopte aceasta lege, ea fiind valabila pentru toti cetatenii UE care se gasesc in Germania.

La inceputul lui decembrie 2015, Tribunalul Federal Social a decis ca regiunile germane sunt obligate sa plateasca ajutoare sociale migrantilor someri, cetateni ai tarilor din UE, care se afla pe teritoriul tarii de mai mult de 6 luni, indiferent ca au muncit sau nu. Aceasta decizie nu a fost deloc pe placul ministrului german al Muncii si Protectiei Sociale, noteaza Deutsche Welle.

La cateva zile dupa aceea decizie, ministrul a spus ca are in vedere o lege care sa ingradeasca dreptul la plata ajutoarelor sociale anumitor categorii de persoane.

„Nu se poate ca regiunile sa aiba grija neconditionat de strainii din UE care nu dispun de resurse. Noi suntem datori sa-i ajutam sa nu ajunga in aceasta situatie”, spunea atunci Andrea Nahles. „Regiunile au si-asa multe pe cap de cand cu problema refugiatilor”.

Iata ca acum ministrul are un plan care sa rezolve aceasta situatie. Conform mai multor publicatii germane, saptamana viitoare, in Berlin, se va vota o lege conceputa de ministerul Muncii. Aceasta prevede un termen de cinci ani in care anumiti oameni nu mai au dreptul la primirea de ajutoare sociale.

Asta inseamna ca, daca un strain din UE nu a lucrat in Germania in ultima vreme sau nici macar in urma cu mai multi ani, nu va avea dreptul sa primeasca ajutoare sociale. Cetatenii UE care locuiesc in Germania vor avea acest drept de-abia dupa cinci ani sau, dupa cum spune ministrul, „cand integrarea lor in Germania se va fi incheiat”.

Conform datelor Biroului german de Munca, in ianuarie 2016 existau 57.000 de romani care primeau ajutoare sociale de la statul german. Muti dintre ei muncesc, dar castiga atat de putin incat primesc o compensatie financiara din partea statului, sub forma asa-numitului paragraf Harz 4. Totusi, presa germana semnaleza ca numarul celor care primesc ajutoare sociale este „suspect de mare”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: