Dezvaluiri din INTIMITATEA celui mai puternic om al momentului: Ce este mai RAU urmeaza sa vina

analize

Jurnalista exilata Masha Gessen observa o reintoarcere a Rusiei catre totalitarism si un lider care isi doreste sa reinstaureze teroarea in sanul poporului sau.

Masha Gessen a stat fata in fata cu presedintele rus. Nu i s-a parut a fi un politician prea inteligent sau profund. Insa a vazut un barbat priceput in a provoca frica si care, considera jurnalista, se inspira din trecutul cel mai cunoscut al Rusiei.

Aflata recent in Berkley pentru a lua parte la festivalul Uncharted Ideas, jurnalista nascuta la Moscova spune ca mecanismul de a crea totalitarism implica ideologie si teroare in masa. Aceasta inseamna ca lucrurile nu merg intr-o directie buna pentru Rusia, a declarat Gessen pentru The Daily Beast.

„Ideologia a fost absenta in primii 12 ani ai lui Putin la putere, dar acum a creat aceasta ideologie bazata pe valori traditionale. Dar nu exista teroare in masa, desi tara se comporta de parca ar fi existat”, spune aceasta. „In anii ’70 si ’80 exista o amintire a terorii in masa. Rusia functioneaza asa cum o face pentru ca exista o amintire a amintirii terorii in masa? Sau Putin va trebui sa dezlantuie teroarea in masa la un moment dat pentru a mentine asta?”

Gessen a scris despre tara sa natala si liderul ei enigmatic in Vanity Fair, The New Yorker, The Guardian si altele. Sustine de multa vreme ca acesta este doar un presedinte accidental, cu foarte putina experienta guvernamentala. In cartea publicata in 2012, Omul Fara Fata, Gessen a detaliat ridicarea la putere a fostului agent KGB ce a servit si rolul de viceprimar al orasului Sankt Petersburg pana a fost ales de Boris Eltin si cohortele sale pentru a-l ciopli dupa propria lor imagine.

Dupa ce i-a dedicat atata munca fara ca macar sa poata primi acreditare la conferintele de presa de la Kremlin, Gessen spune ca simtea ca si cum Putin ar fi fost doar un personaj creat de ea.

Apoi l-a intalnit.

Gessen a fost concediata de la echivalentul rus al National Geopraphic, Vokrug Sveta, dupa ce a refuzat sa trimita un reporter sa scrie un articol despre zborul lui Putin cu planorul alaturi de cocorii siberieni, specie pe cale de disparitie. In mod neasteptat, Putin a sunat-o pentru a stabili o intalnire, in care si-a declarat dragostea pentru „pisicute, catelusi si animale mici”, a spus ca sustinerea lui pentru speciile pe cale de disparitie a adus in atentie probleme importante, a sustinut ca a facut un plan pentru a reface populatia de cocori (despre care Gessen sustine ca exista inca din anii ’70), i-a facut cu ochiul de cateva ori si i-a spus ca o revista trebuie condusa ca o armata. Cand Gessen nu a fost de acord, discutia s-a incheiat.

Gessen spune ca era foarte entuziasmata de intalnirea cu Putin si spera sa fie surprinsa. Nu a fost.

„Imi doream sa fie mai profund, mai interesant, mai complex, insa era superficial si autosuficient”, povesteste jurnalista. „E un fenomen interesant. Mereu am fost admonestata pentru ca am spus ca e un tip comun, nu prea inteligent si needucat. Cred ca e greu de crezut pentru oameni ca o mediocritate poate avea atata putere.”

Gessen, o lesbiana cu trei copii, s-a mutat la New York in urma cu cativa ani cand o noua lege din Rusia a facut ca parintilor homosexuali sa li se poata lua copiii. Pe langa cartea despre Putin a mai scris si despre protestaritele punk de la Pussy Riot si despre etnicii ceceni responsabili pentru atentatul din Boston. Acum lucreaza la o carte despre revenirea totalitarismului in ultimii ani in tara in care a crescut, din care a plecat cu familia la Boston la 14 ani si in care s-a intors la 20.

Potrivit lui Gessen, Rusia se intoarce la cele mai urate traditii ale regimurilor ei anterioare. „Guvernul nu-si impune opinia asupra ta”, spune ea. „Ce se intampla de fapt e ca esti jefuit de abilitatea de a forma opinii.”

Gessen spune ca Putin a dezmembrat presa tarii, a distrus democratia si si-a redus la tacere rivalii politici. A mentinut un fel de fervoare totalitara prin mobilizarea rusilor in razboiul din Ucraina si acum Siria. „Acum ne gasim intr-un moment foarte delicat deoarece nu cred ca i-a mers cu Siria”, a spus Gessen. „E posibil sa-i mearga pentru ca are posibilitati propagandistice foarte mari, dar daca nu, va avea nevoie de altceva, iar mobilizarea cea mai evidenta e un razboi acasa, un razboi impotriva tradatorilor nationali, dupa cum ii numeste el.”

Totusi, ea crede ca Putin inca nu are o strategie sau un plan. Cand il va avea, va fi o misiune de a influenta civilizatia si a aduce inapoivalorile traditionale. Gessen nu crede ca Statele Unite inleleg pe deplin aceste lucruri.

„Departamentul de Stat intelege exact pe dos, ei crezand ca Putin incearca sa re-creeze fosta Uniune Sovietica. El spune ca Rusia e o civilizatie bazata pe valori traditionale, insa e speciala pentru e singura tara care are curajul de merge la razboi pentru acele valori. Razboiul din Ucraina este purtat pe aceste considerente. De aceea e foarte important ca ei sa spuna ca lupta impotriva homofascismului. A interpreta acel razboi ca fiind teritorial, inseamna a-l intelege gresit.”

Problema in a-l intelege pe Putin, spune Gessen, se afla in ce va ce facem toti: consideram ca ceilalti oameni au aceleasi motivatii ca si noi si ca gandesc exact ca noi.

„Cand oamenii de stiinte politice americani spun: ’Bun, deci Putin a vazut ca nu poate castiga in Ucraina pentru ca e prea scump’, sau cand ameninta prima oara ca intervine in Siria si oamenii spuneau: ’Vai nu, nu, nu, rusii si-au invatat lectia in Afganistan, deci nu se vor impotmoli’. Nu e vorba de faptul ca rusii sunt prosti si nu si-au invatat lectia, ci de faptul ca impotmolirea nu le schimba pentru modul lor de a gandi. Asa ca e o ipoteza eronata.”

Gessen nu il considera pe Putin a fi un presedinte legitim. Dar spune ca are acces la ceva ce rezoneaza cu multi rusi – un fel de dor sau nostalgie pentru cum erau lucrurile inainte. Gessen spune ca una din prietenele ei, o fosta dizidenta, descrie sentimentul pe care il au oamenii care au emigrat fara a-si parasi apartamentul.

„Nu te-a intrebat nimeni daca vrei sa pleci in Vest. Nimeni nu te-a intrebat daca vrei sa traiesti in capitalism. Intr-un fel Putin spune ’Nu te-ai simtit confortabil in ultimii 10 ani si iti impartasesc nostalgia pentru acel confort al vremurilor trecute’. Cred ca e ceva real aici.”

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: