Diversiunile penalilor sunt desfiintate de fapte. Kovesi anunta un SUCCES major al DNA, „pentru prima data de la infiintare”

news

Pentru prima data de la infiintare, Directia Nationala Anticoruptie a obtinut condamnari in peste 90% din cazuri, a declarat joi, la Chisinau, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, informeaza Agerpres.

Pentru prima data de la infiintare, „DNA a obtinut condamnari in peste 90% din cazuri. Este un procent cu mult peste media europeana”, a spus Kovesi la Forumul Republica Moldova-Romania in domeniul justitiei.

„In ultimii cinci ani, procentul de achitari in DNA era undeva intre 10 si 12%. Apreciez ca este un procent firesc. Nu cred ca intr-un stat democrat procentul de condamnari trebuie sa fie de 100%”, a adaugat sefa DNA.

Ea a spus ca, in 2006, 360 de persoane au fost trimise in judecata, insa in 2010 acest numar a crescut la 937, iar in 2015 — la 1.258.

Printre cei trimisi in judecata in 2015 s-au numarat un prim-ministru, cinci ministri, 67 de deputati si cinci senatori, 97 de primari si viceprimari, 15 presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, precum si 32 de directori de companii nationale, a mai aratat Kovesi la forumul cu tema ‘Reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei in perspectiva europeana’.

In 2006, 155 de inculpati au fost condamnati definitiv, in 2010 — 154, iar in 2015 — 973, a adaugat ea.

Kovesi a tinut sa aminteasca „rolul pe care Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a avut in special in gasirea unor solutii de finalizare rapida a dosarelor”.

„In urma cu cinci ani, in Romania erau dosare care se judecau de sapte, opt sau zece ani de zile. Si acest lucru nu se datora incompetentei si nici neprofesionalismului procurorilor sau judecatorilor, ci se datora unor lacune din legislatie care de foarte multe ori erau exploatate de persoanele care erau trimise in judecata. Si pe buna dreptate. Asa intelegea o persoana trimisa in judecata sa isi faca apararea si era o modalitate legala de a se apara. Nu putem sa criticam acest lucru”, a mai declarat procurorul-sef al DNA.

Pe de alta parte, Kovesi a atras atentia ca provocarile actuale ale DNA sunt regimul imunitatilor, pastrarea stabilitatii institutionale si pastrarea cadrului legislativ si a instrumentelor de investigare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: