Dovada ca Putin l-a ajutat pe Trump sa castige alegerile din SUA

externe

Un think tank rus controlat de Vladimir Putin a dezvoltat un plan pentru influentarea alegerilor prezidentiale din 2016 in favoarea lui Donald Trump si pentru a submina increderea alegatorilor in sistemul electoral american, potrivit unor oficial americani, citati de agentia de stiri Reuters.

Oficialii au descris doua documente confidentiale din think tank, furnizand astfel cadrul si rationamentul pentru ceea ce agentiile de intelligence au concluzionat ca fiind un efort intensiv al Rusiei de a influenta alegerile electorale din 8 noiembrie, 2016, scrie Mediafax.

Oficialii intelligence au obtinut documentele, care au fost pregatite de Institutul rus pentru Studii Strategice, bazat in Moscova, dupa alegeri. Institutul este condus de oficiali intelligence seniori pensionati, numiti in functie de biroul lui Putin.

Primul document rus a fost o lucrare de strategie, scrisa anul trecut, in iunie, care a circulat la cele mai inalte niveluri ale guvernului rus, dar nu a fost adresata unor persoane specifice.

Actul recomanda Kremlinului sa lanseze o campanie de propaganda in social media, iar platformele de stiri ruse sa incurajeze votantii americani sa aleaga un presedinte care ar avea o abordare mai blanda fata de Rusia, decat administratia presedintelui de la acea vreme, Barrack Obama – potrivit oficialilor citati.

Un al doilea document, redactat in octombrie, si distribuit pe aceeasi cale, avertiza ca Hillary Clinton, candidatul democratic in cursa prezidentiala, avea sanse mari sa castige alegerile. Din acest motiv, potrivit documentului, era mai bine pentru Rusia sa isi incheie propaganda pro Trump si in schimb sa intensifice mesajele despre frauda voturilor, pentru a submina legitimitatea sistemului electoral din SUA si pentru a distruge reputatia lui Clinton, astfel incat mandatul sa ii fie afectat, au mai spus oficialii.

Oficialii au dorit sa isi pastreze anonimatul, avand in vedere statutul clasificat al documentelor ruse pe care le-au citat. Aceltia au refuzat sa mentioneze cum a obtinut SUA documentele. Agentiile de itnelligence au refuzat, de asmenea, sa comenteze pe marginea subiectului.

Putin a negat orice implicare in alegerile electorale din SUA.

Documentele au fost esentiale pentru concluzia administratiei Obama conform careia Rusia a montat o campanie de ”stiri false” si a lansat un atac cibernetic impotriva Partidului Democratic si asupra campaniei lui Clinton, au mai adaugat oficialii.

“Putin a avut acest obiectiv in minte tot timpul, asa ca a rugat institutul sa ii traseze o harta”, a spus unul dintre oficiali, fost agent de intelligence, acum pensionat.

Trump a spus ca activitatile Rusiei nu au avut niciun impact asupra rezultatelor cursei prezidentiale. Actuala investigatie a Congresului si a FBI in legatura cu interferentele rusesti nu a adus in fata niciun fel de dovezi ca asociatii lui Trump au colaborat cu rusii pentru a schimba rezultatele alegerilor.

Patru dintre cei sapte oficiali au mentionat ca abordarea trasata in documentul din luna iunie era o extindere a unui efort lansat de administratia Putin in martie, 2016. In acea luna, Kremlinul a instructat canalele de stiri sustinute de stat, inclusiv platforma internationala Russia Today si agentia de stiri Sputnik, sa inceapa sa dea articole, stiri favorabile pentru Trump si actiunile sale in cursa prezidentiala, au mai marturisit oficialii.

Russia Today a refuzat sa comenteze pe marginea subiectului. Un purtator de cuvant al agentiei de stiri Sputnik a respins vehement afirmatiile oficialilor conform carora ar fi luat parte intr-o campanie initiata de Kremlin si lea catalogat drept un ”pachet absolut de minciuni”.

”Si apropo, nu este primul pachet de minciuni pe care il auzim din partea unor surse din cercul oficialilor din SUA”, a mai spus purtatorul de cuvant al agentiei.

Niciunul dintre documente nu mentioneaza lansarea emailurilor hackuite ale Partidului Democratic pentru a interfera cu alegerile americane, spun patru dintre cei sapte oficiali. Acestia afirma ca hacking-ul a fost o operatiune de intelligence ascunsa, care se desfasura separat de Kremlin.

Propaganda verbala si eforturile ascunse de hacking s-au imputernicit reciproc, mai spun oficialii. Atat Russia Today, cat si Sputnik au promovat intens email-urile sparte ale Partidului Democrat, care contineau in mare parte detalii jenante.

Cicni dintre oficialii american descriu institul ca fiind think tank-ul din interiorul Kremlinului, care se ocupa de politicile externe.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: