Dragnea si penalii lui incearca sa schimbe legile in Parlament, insa Macovei ii loveste dur de la Bruxelles. Pedepse mai mari pentru politicieni

politica

Europarlamentarul Monica Macovei anunta ca a depus mai multe amendamente la Directiva privind combaterea spalarii banilor, printre care se afla si una privitoare la eliminarea actiunilor la purtator. Numeroase voci din presa si politica sustin ca adevaratul proprietar al prosperei companii Tel Drum este Liviu Dragnea, prin actiuni la purtator.

Amendamente la Directiva privind combaterea spalarii banilor prin masuri de drept penal: eliminarea actiunilor la purtator, pedepse mai mari pentru politicieni. Am prezentat joi, in Comisia LIBE, principalele amendamente pe care le-am facut, ca raportor al grupului, la Directiva privind combaterea spalarii banilor prin masuri de drept penal:

1. Am introdus eliminarea actiunilor la purtator, tocmai pentru a avea acces la beneficiarii reali ai actiunilor, respectiv ai companiilor, private sau publice. Evident, intra aici si trusturile de presa. In multe state membre, actiunile la purtator sunt interzise, in alte state membre s-au pus restrictii. In Romania nu exista nicio restrictie. Reamintesc ca actiunile la purtator sunt hartii anonime prin care o persoana detine actiuni, putand detine si peste 50% din actiuni, avand astfel controlul unei companii, fara ca cineva sa stie cine este aceasta persoana. Fiind anonime, daca X le are in buzunar, este proprietarul actiunilor, iar cand i le da altcuiva, acela devine proprietar. Daca nu se interzic actiunile la purtator, nu vom avea acces niciodata la beneficiarii sau actionarii reali ai companiilor unde actiunile sau o parte dintre ele sunt „actiuni la purtator”. Nu exista nicio evidenta, nicio urma , niciun registru. Intr-un minut, se pot schimba in 60 de maini actiunile la purtator, schimbandu-se actionariatul si controlul companiilor publice si private respective fara ca oamenii sa stie.

2. Am cerut pedepse mai mari pentru „persoanelor expuse politic” (PEP) si pedepse complementare pentru persoanele si firmele care spala bani. Politicienii alterneaza la putere, dar in principal cand sunt la putere au banii publici pe mana, deci sunt mai expusi sa se atinga de bani prin frauda, coruptie sau orice alt mod si apoi vor sa transforme banii murdari obtinuti prin aceste infractiuni in bani curati (spalarea de bani). De-asta si trebuie sa aiba restrictii mai mari, de exemplu: cand deschid un cont, trebuie sa completeze mai multe date si mai multe formulare. Si, de asemenea, sa ia pedepse mai mari daca comit infractiuni. Pedepsele complementare pentru persoanele sau firmele care spala bani pe care le-am propus sunt: interdictia permanenta de a incheia contracte cu autoritati publice, interdictia permanenta de a accesa fonduri europene, interdictia permanenta sau temporara de a desfasura anumite activitati comerciale, interdictia pe termen lung de a candida pentru functii alese sau de a detine o functie de functionar public, pentru cel putin 2 mandate sau cel putin 10 ani”, anunta Monica Macovei.

Tel  Drum, cu sediul in Alexandria, a inregistrat in 2016 o cifra de afaceri de 223,53 milioane lei si profit net 2.19 milioane lei.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: