Dragnea si Tariceanu apeleaza la o smecherie pentru a se adopta hoteste legea gratierii in varianta lui Iordache. Cei doi inculpati sunt beneficiari ai legii

news

Marti, 23 mai, expira termenul in care ar fi trebuit dezbatut si aprobat, in Senat, proiectul legii gratierii. Cu toate acestea, conducerea Camerei Superioare a refuzat punerea proiectului pe ordinea de zi a plenului, pe motiv ca nu a venit inca raportul suplimentar al Comisiei juridice, informeaza Digi24.

Prin urmare, maine proiectul se va considera adoptat in forma primita de la Guvern, fara a se lua in considerare amendamentele alesilor. De fapt, inca din momentul retrimiterii la comisie, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au pledat pentru adoptarea in forma venita de la Guvern. Digi24.ro inventaria, atunci, cateva din motive, incepand cu acelea ca forma Iordache a legii ar determina gratierea mai multor persoane.

In sedinta de azi a Biroului Permanent al Senatului, reprezentantii grupului Uniunea Salvati Romania au cerut introducerea proiectului pe ordinea de zi tocmai pentru a nu se produce adoptarea tacita, prin depasirea termenului constitutional de dezbatere si adoptare in prima Camera sesizata. Cererea USR a fost respinsa.

„Pana in momentul de fata, de la Comisia juridica nu am primit raportul. Fara raport nu poate sa intre pe ordinea de zi a plenului”, a explicat pozitia majoritatii presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Acesta a mai spus ca „principala discutie si hotarare pe ordinea de zi” a Biroului Permanent al Senatului a privit introducerea spre dezbatere in plen a proiectului legii salarizarii unitare, proiect pentru care, daca va fi cazul, va fi prelungit programul de lucru.

Argumentul sefului Senatului este doar partial valabil, pentru ca, in alte situatii, cand partidele la putere au dorit, s-au organizat sedinte ale comisiilor parlamentare in paralel cu plenul si au fost introduse pe ordinea de zi proiecte pentru care rapoartele de fond erau in curs de elaborare. Au fost si situatii cand parlamentarii au primit rapoarte chiar in timpul sedintei de plen, votand pentru respingere sau adoptare fara ca sa fi aprofundat argumentele comisiilor.

Proiectul legii gratierii a fost reintors la Comisia juridica pe 8 mai si termenul de adoptare tacita este marti, 23 mai. Atat Liviu Dragnea, cat si Calin Popescu Tariceanu au pledat atunci pentru adoptarea proiectului in forma venita de la Guvern.

„Eu cred ca Comisia juridica de la Senat a incurcat destul de mult aceasta lege, ca cea mai buna varianta pentru moment este ca legea sa plece din Senat asa cum a venit de la Guvern, pentru ca s-a schimbat de foarte multe ori acolo si eu sunt foarte nemultumit”, declara Liviu Dragnea.

„Proiectul sa fie adoptat in forma avansata de Guvern. E forma pe care o sustinem si dorim ca, din aceasta perspectiva, lucrurile sa fie extrem de clare, mai ales dupa turbulentele care au avut loc saptamana trecuta”, sustinea si Calin Popescu Tariceanu.

Digi24.ro a aratat, la momentul respectiv, ca sefii PSD si ALDE au mai multe motive pentru care sa doreasca adoptarea proiectului in forma venita de la Guvern, adica forma lui Florin Iordache. Este vorba, printre altele, de un numar mai mare de beneficiari si de faptul ca, in forma Comisiei, se arata explicit ca gratierea nu se aplica pedepselor cu suspendare, iar infractiunea de marturie mincinoasa era exceptata de la gratiere.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: