Dupa DNA, si DIICOT il pune sever la punct pe Tudorel Toader in privinta legilor justitiei. Procurorii se lupta pentru independenta lor

news

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a inaintat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), marti, observatiile si propunerile cu privire la proiectul de modificare a legilor Justitiei.

Potrivit unui comunicat de presa, la nivelul DIICOT s-a desfasurat un proces de larga consultare a procurorilor si de elaborare a unui punct de vedere cat mai cuprinzator cu privire la proiectul aflat in dezbatere.

„Consideram necesar sa precizam ca, pe parcursul acestui exercitiu de consultare si elaborare a punctului de vedere al procurorilor din cadrul DIICOT, au fost avute in vedere atat experienta dobandita prin exercitarea profesiunii de procuror sub imperiul unor mecanisme si conceptii diferite cu privire la organizarea si functionarea sistemului judiciar din Romania, care s-au succedat in ultimii 25 de ani, cat si reperele majore ale gandirii europene contemporane cu privire la mecanismele sistemelor judiciare”, se precizeaza in comunicat.

Conform aceleiasi surse, procurorii DIICOT au tinut cont, in formularea pozitiei lor, si de recomandarile unor organisme internationale care, in opinia lor, nu pot fi ignorate in procesul de reforma a sistemului judiciar din Romania. Printre aceste institutii se numara Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia — n.r.), Consiliul Consultativ al procurorilor Europeni din cadrul Consiliului Europei si Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni din cadrul Consiliului Europei.

In comunicat este prezentat si un extras din Raportul Comisiei de la Venetia asupra standardelor europene cu privire la independenta sistemului judiciar.

Comisia observa ca exista o tendinta larg raspandita de a permite o independenta sporita a ministerului public, in opozitie cu cea de a-l subordona sau asocia cu executivul (…). Principiul fundamental care trebuie sa guverneze sistemul tragerii la raspundere penala intr-un stat este acela al independentei complete a acestuia, principiu mai important decat orice alte consideratii administrative sau de alta natura. Doar atunci cand independenta sistemului este garantata si protejata de lege, increderea publica in sistem va fi dobandita, ceea ce este esential in orice societate sanatoasa”, se arata intr-unul dintre fragmentele citate.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,


loading...

Comentarii: