Dupa raportul lui Toader, Grindeanu face aluzii la demisia lui Kovesi de la DNA: „O institutie nu se poate confunda cu o persoana”

politica

Premierul Sorin Grindeanu reitereaza angajamentul ferm al Guvernului fata de lupta anticoruptie, precizand insa ca aceasta nu trebuie sa stea „sub semnul unui nume”.

Intr-un comunicat remis presei, Executivul prezinta pozitia premierului Grindeanu privind rezultatele evaluarii realizate de catre ministrul Justitiei. Conform sursei citate, prim-ministrul Grindeanu a luat act, miercuri, de decizia ministrului Justitiei, in urma evaluarii activitatii procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar, si a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, in contextul Deciziei Curtii Constitutionale din 27 februarie, conform Agerpres.

„Ministrul Justitiei are autoritatea legala, experienta profesionala si caderea morala pentru a face aceasta evaluare si pentru a recomanda masurile necesare”, se spune in comunicat.

Potrivit Executivului, premierul a cerut sa fie informat constant in legatura cu rezultatele monitorizarii continue asupra activitatii procurorilor, pe care a decis sa o instituie ministrul Justitiei.

„De asemenea, premierul considera necesar ca autoritatile statului sa-si respecte competentele constitutionale, pentru ca, pe viitor, astfel de conflicte sa fie evitate. Trebuie sa avem in vedere faptul ca judecatorii CCR au aratat, in decizia lor, ca o institutie a statului si-a arogat atributii pe care nu le poseda”, se precizeaza in comunicat.

Totodata, premierul Grindeanu reitereaza „angajamentul ferm al Guvernului Romaniei fata de lupta anticoruptie”.

„Prim-ministrul subliniaza insa ca, pentru ca aceasta lupta sa fie cu adevarat eficienta, ea nu trebuie sa stea sub semnul unui nume. Mecanismele de combatere a coruptiei trebuie sa ajunga la maturitate, ceea ce inseamna ca trebuie sa functioneze, indiferent de conducere. O institutie nu se poate confunda cu o persoana, oricine ar fi aceasta”, se mai arata in comunicat.

Ministrul Justitiei a declarat, miercuri, ca nu se impune o solicitare de revocare a celor doi procurori-sefi.

„Evaluand toti factorii de constitutionalitate, legalitate si oportunitate am apreciat ca in acest moment nu este oportuna declansarea mecanismului institutional de revocare a procurorului general si a sefei DNA”, a concluzionat Toader.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: