Economia se prabuseste, iata semne incontestabile. In schimb, PSD ocupa agenda publica cu scandaluri despre Kovesi si DNA

politica

O lista lunga de semne inconstestabile ale inrautatiri situatiei economice din Romania a fost realizata de un activist civic din Timisoara, Andrei Vacaru. Avertismentul lui Vacaru a devenit viral pe internet.

„In timp ce agenda publica e tinuta de subiecte precum Kovesi, OUG 13, ALDE…, situatia economica se agraveaza si arata astfel:

– emisiune de certificate de trezorerie ratata
– euro la peste 4,56 cu perspective de 4,6
– restante amanate la plata pentru trimestrul 4 din lipsa de bani
– cresteri la pretul energiei si gazelor naturale
– bani terminati in 2 luni pentru pre si co finantarea proiectelor cu fonduri europene
– 1000 de disponibilizari la Complexul de la Turceni-Rovinari capusat inclusiv de cuplul Ponta-Sova
– 0 km de autostrada, cu exceptia tronsonului ce trebuia dat in folosinta anul trecut (mai mult, se vorbeste despre refacerea unei bucati date in folosinta si care s-ar surpa)
– 500 milioane de euro ce trebuie recuperati de la sefii CNADNR din dosarul Bechtel, fara sanse de finalizare
– taieri de sporuri si de posturi la ANAF
– amanarea legii salarizarii unitare pana in 2020, desi madam Vasilescu promitea triplari de salarii
– lideri ai BNS care se opun maririlor de salarii la bugetari spunand ca nu sunt sustenabile
– reprezentant al FMI care afirma ca Romania se indreapta catre recesiune cu acest program de guvernare
– intalnire a lui Grindeanu cu primarii din Timis si Caras Severin unde le spune ca statul nu mai are bani si sa se indrepte catre fondurile europene
– incasari la buget pe primele luni sub nivelul de anul trecut in conditiile in care cheltuielile bugetate pentru 2016 sunt mai mari
– atentionari de la UE ca Romania se indreapta catre depasirea deficitului de 3% cu consecinte grave asupra echilibrului macroeconomic
– cresterea dobanzilor la care se imprumuta Romania, fata de decembrie 2016, de la 1,1 la 1,3%
– cresterea cu 25% a creditelor de consum pentru populatie fata de 2016
– firme care isi inchid activitatea din cauza maririi salariului minim pe economie, in timp ce altele care doreau sa vina in Romania isi amana sosirea.

Asta inseamna sa acoperi mersul en-fanfare catre prapastie cu zgomotul vuvuzelelor platite pe bani multi pentru ca fraierii sa nu vada incompetenta si cum sunt pusi la fiert in vasul cu apa rece. Pentru ca tot noi, fraierii, platim pentru toate astea”, a scris Vacaru pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anuntat vineri ca pretul gazelor va creste. De asemenea, in perioada urmatoare vor fi disponibilizati 1.000 de angajati ai Complexului Energetic Oltenia.

Pretul gazelor naturale pentru populatie s-ar putea majora cu cel mult 8,5%, a spus Petcu intr-un interviu pentru news.ro. Liberalizarea preturilor gazelor naturale pentru populatie se va face in doua etape. Prima, piata intre producatori si furnizori se va liberaliza in acest an. Liberalizare se va putea amana doar cu acordul Comisiei Europene.

Iar etapa urmatoare, de liberalizare a preturilor intre furnizori si clientii casnici, se va incheia in 2021.

In cadrul aceluiasi interviu, Petcu a mai anuntat ca 1.000 de angajati vor fi disponibilizati de la Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producatori de energie din tara. Complexul Energetic Oltenia are in prezent aproximativ 14.000 de angajati.

De asemenea, ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a anuntat ca Guvernul este pregatit sa ia masuri de reducere a cheltuielilor, in cazul in care va constata depasirea tintei de deficit bugetar de 3% din PIB.

Intrebat cum comenteaza declaratia ministrului Finantelor de zilele trecute conform careia daca cumva exista acel risc sa se depaseasca deficitul de 3%, se gandeste sa taie din cheltuieli, Dragnea a raspuns nervos: „Da, o declaratie foarte inspirata a domnului ministru. Dupa doua luni deja vorbeste de taieri”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,


loading...

Comentarii: