Elementar. Ce n-a stiut Iohannis cand a propus Bulgariei o flota NATO la Marea Neagra

news

Propunerea presedintelui Klas Iohannis de a crea o flota comuna impreuna cu Bulgaria si Turcia s-a lovit de refuzul autoritatilor de la Sofia. Reactia era previzibila, avand in vedere mai multe aspecte pe care consilierii presedintelui le-au pierdut din vedere.

Fost jurnalist in Occident, Dan Alexe detaliaza motivele reale ale atitudinii autoritatilor bulgare, care l-au pus pe presedintele roman intr-o situatie delicata.

„Cei care, in Romania cauta sa explice circumstantele refuzului lui Borisov de a participa la ipotetica flota de la Marea Neagra uita un extrem de important factor cultural si psihologic: faptul ca i s-ar fi cerut Bulgariei sa accepte participarea la o forma de campanie militara sub conducere turceasca.

Altminteri:
— sigur ca Bulgaria, dependenta total de gazul rusesc, ar avea tot interesul sa reinvie proiectul South Stream al Rusiei, acum ca relatiile lui Putin cu Erdogan sunt execrabile;
—sigur ca Bulgaria e dependenta de turistii rusi (dar si de cei romani).

Dar (si aici ii multumesc extrem de competentului jurnalist bulgar Veselin Jelev), principala problema pentru Borisov, care, cu trecutul lui talharesc, nu s-ar da inapoi de la nimic daca ar vedea vreun profit, principala problema asadar este aceea ca Turcia e singurul stat NATO care are o flota autentica la Marea Neagra. Vagul proiect romanesc al unei flote militare comune ar fi dus, in realitate, la o structura dominata de Turcia.

Pentru un politician bulgar, a propune participarea la o operatiune militara intr-o coalitie dominata de Turcia impotriva Rusiei este de neconceput, inacceptabil si un gest de sinucidere politica. La asta trebuia sa se gandeasca Romania inainte de a propune”, a explicat Dan Alexe pe pagina sa de Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: