Era de asteptat. Coruptia si legile populiste ne aduc un avertisment din partea Comisiei Europene. Romania, luata in vizor

politica

Comisia Europeana a adresat Romaniei un avertisment cu privire la existenta unei abateri semnificative in 2016 de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu si recomanda Consiliului sa adopte o recomandare prin care sa i se impuna Romaniei sa ia masurile necesare in 2017 in vederea corectarii acestei abateri semnificative, se arata intr-un comunicat al CE.

Executivul comunitar precizeaza ca este prima oara cand se aplica aceasta procedura a cadrului de guvernanta economica al UE. Prin aceasta li se ofera autoritatilor posibilitatea de a lua masuri corective pentru a evita deschiderea unei proceduri aplicabile deficitelor excesive.

In 12 iulie 2016, Consiliul UE a recomanda Romaniei sa limiteze abaterea de la obiectivul bugetar pe termen mediu in 2016 si sa realizeze o ajustare bugetara anuala de 0,5% din PIB in 2017, cu exceptia cazului in care obiectivul bugetar pe termen mediu este respectat printr-un efort mai redus. Pe baza datelor din toamna anului 2016, s-a descoperit ca Romania a inregistrat o abatere semnificativa de la obiectivul bugetar pe termen mediu.

„Luni, Comisia Europeana a adresat Romaniei un avertisment cu privire la existenta unei abateri semnificative in 2016 de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu. Consiliul UE a adoptat ulterior o recomandare in care confirma nevoia ca Romania sa adopte masurile necesare pentru a se asigura ca avansul nominal al cheltuielilor guvernamentale nu va depasi 3,3% in 2017, ceea ce corespunde unei ajustari structurale de 0,5% din PIB. Pe baza estimarilor de primavara publicate recent de CE, exista riscul unei devieri semnificative de la ajustarea recomandata in 2017”, arata documentul citat.

In 2018, tinand cont de situatia sa fiscala, Romania ar urma sa faca ajustari suplimentare pentru a atinge obiectivul sau bugetar pe termen mediu, de realizare a unui deficit structural de 1% din PIB. Conform Pactului de Crestere si Stabilitate, ajustarea se va translata in cerinta unei rate nominale de crestere a cheltuielilor guvernamentale primare care sa nu depaseasca 4,3%, care ar corespunde unei ajustari structurale de 0,5% din PIB.

„In absenta modificarii politicilor, exista riscul unei abateri semnificative de la acea cerinta in 2018. In plus, estimarile de primavara publicate recent de CE previzioneaza un deficit guvernamental general de 3,5% din PIB si 3,7% din PIB pentru 2017 si 2018, peste plafonul de 3% din PIB acceptat in Uniunea Europeana. Per ansamblu, opinia Consiliului este ca vor fi necesare noi masuri semnificative incepand din 2017 pentru a indeplini prevederile Pactului de Crestere si Stabilitate, pe fondul deteriorarii semnificative a perspectivei fiscale”, subliniaza CE.

In concluzie, Comisia Europeana sfatuieste Romania sa ia masuri in 2017 pentru a garanta respectarea recomandarilor Consiliului in scopul corectarii abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.

Pentru 2018, Comisia Europeana revine cu recomandari privind ajustarea politicii fiscale in linie cu cerintele incluse in Pactul de Crestere si Stabilitate, care se translateaza intr-un efort fiscal substantial pentru anul viitor. De asemenea, institutia sfatuieste Romania sa asigure aplicarea cadrului bugetar si sa consolideze si mai mult conformarea fiscala si colectarea impozitelor, sa lupte impotriva muncii la negru, prin controale sistematice si integrate.

De asemenea, Comisia Europeana sfatuieste Romania sa intareasca politicile activate si serviciile publice integrate, concentrandu-se pe cei exclusi de pe piata fortei de munca, sa adopte legea privind egalizarea varstei de pensionare pentru barbati si femei, sa stabileasca un mecanism transparent pentru stabilirea salariului minim, in consultare cu partenerii sociali, sa imbunatateasca accesul la educatia de calitate, in special in randul romilor si a copiilor din zonele rurale, sa combata platile informale din sistemul sanitar si sa creasca disponibilitatea serviciilor de ingrijire medicala ambulatorie.

De asemenea, Comisia Eurpeana a inclus in dispozitivul Recomandarilor specifice de tara pentru Romania si referiri la nivelul inca ridicat al coruptiei din tara, prcizand ca nu doreste totusi sa insiste pe acest subiect in conditiile in care exista oricum Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitie, care acopera aceste aspecte.

„Coruptia persista la toate nivelurile si ramane un obstacol pentru derularea afacerilor. Romania a facut progrese substantiale in ceea ce priveste o mare parte din reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei la nivel inalt. Cu toate acestea, raman pasi importanti de facut in abordarea ingrijorarilor in aceste domenii, astfel incat reformele sa fie durabile si ireversibile. S-au inregistrat unele progrese in ceea ce priveste elaborarea unor masuri suplimentare de prevenire si combatere a coruptiei, in special in cadrul administratiei locale, insa raman importante provocari in punerea in aplicare eficienta a strategiei nationale anticoruptie adoptate in 2016.

Este nevoie de eforturi pentru respectarea independentei sistemului judiciar in viata publica din Romania, pentru finalizarea reformelor codurilor penale si civile si asigurarea eficientei in aplicarea hotararilor judecatoresti. In cadrul mecanismului de cooperare si verificare, Romania primeste recomandari in domeniile reformei judiciare si luptei impotriva coruptiei. Prin urmare, aceste domenii nu sunt acoperite de recomandarile specifice de tara pentru Romania” – arata CE.

Potrivit unei estimari preliminare publicate in aprilie de Eurostat, un numar de patru state membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, au avut un deficit guvernamental (calculat pe baza metodologiei ESA, sistemul conturilor europene— n.r.) egal sau mai mare de 3% din PIB.

Spania a inregistrat un sold negativ de 4,5% din PIB, Franta un deficit de 3,4% din PIB iar Romania si Marea Britanie un deficit de 3% din PIB.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: