Eseu despre extraterestri al fostului premier britanic Winston Churchill, scos la iveala dupa 70 de ani

life

Demnitar de stat in anii razboiului, politician influent, mare orator sunt doar cateva din talentele cunoscute ale fostului premier britanic Winston Churchill, insa mai putin cunoscut este faptul ca acesta avea o pasiune pentru stiinta, iar abordarea sa vizionara a fost dezvaluita gratie unui eseu despre viata extraterestra, scrie vineri AFP, citata de Agerpres.

”A fost o mare surpriza anul trecut cand vizitam Muzeul National Churchill din Fulton, iar directorul institutiei Timothy Riley mi-a dat un eseu scris de Churchill”, spune astrofizicianul Mario Livio, intr-un articol pentru revista britanica Nature care include cateva pasaje din eseu.

Intitulat ”Suntem noi singuri in Univers?”, eseul, care pare sa fie scris in perioada 1930-1950, nu a fost publicat niciodata si se intinde pe unsprezece pagini in care abordeaza problema inca relevanta a posibilei existente a vietii extraterestre.

”Ceea ce uimeste este modul in care gandeste, abordeaza problema ca un om de stiinta”, a explicat pentru AFP Mario Livio, mentionand ca Churchill foloseste in eseu argumente care sunt valabile astazi.

Pornind de la ideea ca este putin probabil ca viata sa existe doar pe Terra, data fiind imensitatea universului, omul de stat isi incepe eseul definind ceea ce este viata — abilitatea de a reproduce si de a multiplica.

El defineste apoi ceea ce denumim astazi zona locuibila — zona in care o planeta are, in jurul stelei sale, o temperatura compatibila cu prezenta apei in stare lichida care este indispensabila vietii. El precizeaza ca viata nu poate exista decat in regiuni unde temperaturile oscileaza intre punctul de inghetare si cel de fierbere al apei.

Churchill adauga faptul ca un mare numar de planete extrasolare ar putea avea dimensiunea necesara pentru a permite prezenta apei in stare lichida pe suprafata sa si o atmosfera sau ceva similar, iar unele se afla la distanta potrivita fata de Soare pentru a mentine o temperatura corespunzatoare.

El a dezvoltat aceste teorii cu decenii inainte ca cineva sa poata estima, gratie misiunii Kepler, ca galaxia Calea Lactee este probabil gazda a miliarde de exoplanete situate in zona locuibila a soarelui lor.

”Nu sunt suficient de impresionat de succesul civilizatiei noastre sa cred ca Terra este singurul loc care poate gazdui viata, creaturi inteligente in acest imens Univers sau ca noi suntem cei mai avansati din punct de vedere fizic si mental”, scria Winston Churchill.

Pentru Mario Livio, eseul lui Churchill arata importanta pe care el o acorda stiintei si tehnologiei pentru dezvoltarea societatii.

”Intr-o epoca in care un anumit numar de politicieni resping stiinta, consider ca este elocvent de discutat despre un lider care este atat de profund angajat”, concluzioneaza astrofizicianul, conform AFP.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: