„Europa cu doua viteze” lasa Romania pe dinafara? Intalnire cruciala a liderilor UE – astazi se decide viitorul Europei

externe

Intr-o declaratie solemna, pentru a 60-a aniversare a tratatului fondator al UE, Cei 27 vor proclama, sambata, la Roma, unitatea si „viitorul lor comun” in fata Brexitului, comenteaza AFP.

Dincolo insa de dorintele ce trebuie sa devina realitate, „Declaratia de la Roma” nu a putut scapa diviziunilor care ii separa pe europeni. Grecia, in privinta capitolului social, si Polonia, legat de ideea unei Europe „cu mai multe viteze”, s-au luptat in ultimele zile pentru a modifica documentul in favoarea lor, scrie Agerpres.

Iata principalele mere ale discordiei asa cum au fost introduse in proiectul de declaratie, potrivit versiunii finale a documentului, obtinuta de AFP.

In continuare prada crizei si avand dispute cu Germania, Grecia a cerut partenerilor sai din UE si creditorilor o protectie mai buna a drepturilor muncitorilor greci, pe care ii considera slabiti de ani de reforme severe.

Liderii celor 27 de state membre si institutiile europene si-au luat angajamentul sa actioneze pentru o Uniune care „favorizeaza progresul economic si social, precum si coeziunea si convergenta, asigurand in acelasi timp integritatea pietei interne”.

O Uniune „care sa tina cont de diversitatea sistemelor nationale si de rolul esential al partenerilor sociali”.

De altfel, in cursul unei reuniuni, vineri, la Roma, cu partenerii sociali europeni, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dat asigurari ca beneficiile sociale ale Uniunii Europene (UE) se aplica si pentru Grecia.

„Ideea este de a sublinia ca exista un model social european, chiar daca sunt practici nationale diferite, sisteme nationale diferite in domeniul securitatii sociale”, a explicat o sursa europeana.

„Capitolul social in principiul si in continutul sau a fost conceput pentru a raspunde la cererile Greciei”, a precizat la randul sau o sursa diplomatica franceza.

„Am vegheat in cursul negocierii ca lupta impotriva somajului, contra inegalitatilor si saraciei sa figureze in capitolul Europei sociale si a fost o modalitate a raspunde la ceea ce (premierul grec Alexis) Tsipras dorea sa figureze in text. Cu aceste elemente nu ar trebui sa mai avem dificultati cu Grecia”, a subliniat sursa.

Ideea unei Europe cu „mai multe viteze”, in „cercuri concentrice” sau cu „o geometrie variabila” este fara indoiala punctul litigios cel mai disputat printre Cei 27.

Parisul si Berlinul fac parte dintre partizanii cei mai convinsi, cu sprjinul afisat de tari ca Spania si Italia.

Printre cei mai reticenti insa, tarile din Europa Centrala si de Est — in primul rand Polonia — se tem ca aceste proiecte urmaresc sa le excluda din „club”, din cauza opozitiei lor constante la proiectele Bruxellesului, in special in ce priveste politicile migratorii.

In final, Declaratia de la Roma nu mentioneaza o Europa cu „mai multe viteze”, ci — nuanta — cu „ritmuri diferite”.

„Vom actiona impreuna, daca este necesar cu ritmuri diferite si cu o intensitate diferita, avansand insa in aceeasi directie, asa cum am facut in trecut, conform tratatelor si lasand usa deschisa celor care vor sa ni se alature mai tarziu”, mentioneaza textul.

Expresia „avansand insa in aceeasi directie” a fost adaugata in ultimul proiect de declaratie pentru a-i asigura pe cei mai ezitanti.

Potrivit unor surse diplomatice, polonezii se vor alatura declaratiei si o vor semna.

Tot surse diplomatice au facut cunoscut ca mai multe tari membre au cerut ca expresia „egalitatea de gen” sa fie eliminata din Declaratia de la Roma.

In final, Cei 27 de pronunta in favoarea „unei Uniuni care promoveaza egalitatea intre femei si barbati si care actioneaza in favoarea drepturilor si egalitatii de sanse pentru toti”.

In acelasi fel, la insistenta Frantei, ei se angajeaza sa apere o „uniune care pastreaza patrimoniul nostru cultural si favorizeaza diversitatea culturala”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: