Fabuloasa poveste a strabunicului lui Sevil Shhaideh. A lucrat la Washington si a consiliat mai multi presedinti ai SUA

pagina verde

Realizatorul Antena 3 Radu Tudor sustine ca premierul propus de PSD, Sevil Shhaideh este stranepoata istoricului  Kemal H. Karpat. Acesta a lucrat la Washington pentru mai multi presedinti americani.

Tudor spune pe blogul sau ca mama lui Sevil, Muezel, este nepoata ilustrului istoric. Adevarul a publicat in 2014 un amplu articol despre Kemal Karpat.

„De pe bancile scolilor dobrogene, un tanar tatar pleca in lume la inceputul anilor ’40 cu un geamantan si cu o mare dorinta de cunoastere. Dupa 40 de ani, profesorul Kemal H. Karpat era chemat la Washington pentru a fi consultantul celor mai puternici oameni ai planetei: presedintii Statelor Unite ale Americii.

(…) Fiu al imamului Huseyin oglu Hasim, Mehmet Kemal (cum este trecut pe certificatul de nastere) sau Kemal Hasim Omer (pe numele sau complet) s-a nascut intr-un sat dobrogean, la 15 februarie 1925. Cand a terminat cursurile Seminarului Musulman din Medgidia, in 1942, Kemal pleaca la Istanbul, pentru a studia Dreptul.

In 1946, cu un an inainte de absolvire, ia o decizie majora: isi schimba numele de familie in Karpat. „In strainatate treceam printr-o serie de greutati, cu oameni care incercau sa ma exploateze si sa-mi puna frane in dorinta mea de a studia. Eu am fost un om liber, care am spus ce am gandit, fara frica, fara rezerve. Unora nu le placea. Am vrut un nume simbolic, care nu se pleaca la nimic, care sta darz in fata greutatilor, a amenintarilor, sa-si pazeasca demnitatea. Si in acelasi timp am dorit un nume care sa aminteasca de originea mea, de locul natal, de Romania. Mi-am luat numele dupa Muntii Carpati. Desi sa va spun drept, pana atunci nu vazusem Carpatii, am creat Carpatii in mine. Am creat Carpatii mei. Si am devenit un fel de munte. Toata familia mi-a urmat gestul“, marturiseste profesorul tatar.

Cariera sa internationala, care urmeaza dupa acest moment, este prodigioasa. Confirmarea definitiva o primeste odata cu invitarea la Casa Alba, la Washington, unde cei mai puternici oameni ai lumii, presedintii Statelor Unite ale Americii, ii cer sfatul.

Prima carte a profesorului Kemal H. Karpat a fost publicata in America, in anul 1959, pe cand dobrogeanul avea numai 34 de ani, la editura Princeton. Volumul „Istoria democratiei in Turcia“, in care descria societatea turca, avea sa fie o lucrare de capatai pentru lumea musulmana. Erau 600 de pagini de analiza amanuntita, constituind opera prin care Kemal Karpat s-a afirmat ca un specialist redutabil in politologie. Cartea a schimbat conceptiile Occidentului despre misterele Orientului. „Eu am fost intai cunoscut in America. Cartea analiza trecerea Turciei la democratie, era un studiu amanuntit al vietii politice si o critica a sistemului de guvernare. S-a spus ca este prima carte care descifreaza enigma politicii interne turcesti. Ca asa era socotita – o enigma. Acea bomba m-a lansat. Am fost pus pe lista neagra. Din fericire, eram deja profesor universitar in America, aveam o pozitie solida, nu ma puteau atinge decat cand eram in Turcia.

(…) La inceputul anilor ’80, cu o cariera academica de prestigiu si cu numeroase volume tiparite, profesorul Kemal H. Karpat era deja o somitate in domeniul sau. Administratia de la Washington l-a solicitat sa faca parte din echipa de specialisti care sa acorde consultanta presedintelui Statelor Unite ale Americii, Jimmy Carter.

„In anul 1980 am fost chemat, impreuna cu mai multi specialisti, la Casa Alba. Cu un an inainte, izbucnise revolutia din Iran, in care sahul Mohammad Reza Pahlavi, care era mare prieten al Americii, fusese fortat sa abdice, iar ayatollahul Ruhollah Khomeini trecuse la putere. Intre timp, se ivisera alte miscari din Orientul Apropiat si am fost intrebat de ce se nasc aceste miscari, care este cauza lor“, isi aminteste profesorul Kemal Karpat. In cartea sa biografica, „Raul care strapunge muntele“ (in turca, „Dagi Delen Irmak“), tiparita in limba turca la Istanbul, profesorul Kemal Karpat descrie experienta de la Casa Alba.

Invitat de presedintele Jimmy Carter sa discute despre Orientul Mijlociu si revolutia iraniana, politologul a facut parte dintr-o echipa de specialisti selectati de administratia de la Washington.

Nu a fost singura data cand cercetatorul originar din Dobrogea a fost chemat la Casa Alba pentru consultari. Si succesorul lui Jimmy Carter, presedintele Ronald Reagan, a apelat la sfaturile sale. „Participam des la Washington, la conferinte, impreuna cu ambasadorii. Am explicat celor mai puternici oameni ai lumii originea protestelor, care erau asemanatoare situatiei de acum din Siria si din Irak si din alte parti, o rascoala impotriva imperialismului european sau american. Dar nu este o rascoala ca in timpurile vechi, in care conducerea este in mana catorva intelectuali, ci in mana poporului. Sensurile democratiei, precum egalitatea si standardul inalt de viata, intrasera in popor. Popoarele musulmane nu mai vor sa fie conduse de o mana de aristocrati, oligarhi, ci vor sa participe la guvernare“, a argumentat Karpat.

karpat

 

turc

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: