Familia de romani care a CASTIGAT procesul cu Barnevernet. Insa nu si-a recuperat COPIII nici dupa un an

news

Digi24 aduce in prim-plan cazul unei familii de romani care a castigat in lupta cu sistemul norvegian de Protectie a Copilului (Barnevernet), insa nu a reusit sa isi recupereze copiii nici dupa un an.

Digi 24 relateaza povestea familiei Avramescu Cruz, doi soti surdo-muti ai caror baietei de cinci, respectiv sase ani, au fost luati de langa parinti, dupa care au fost despartiti si unul de celalalt. Desi o decizie judecatoreasca a stabilit ca nejustificata masura luata de Protectia Copilului, hotararea instantei, de reintroducere a lui Roberto si Adrian in sanul familiei naturale, nu a fost pusa in aplicare nici dupa un an.

Informatiile oficiale de care dispun autoritatile romane arata ca in sapte familii, in care cel putin unul dintre soti este roman, copiii au fost separati de parintii biologici, minorii fiind preluati sub diferite motive de autoritatile norvegiene de Protectie a Copilului.

In total, vorbim la ora actuala de 16 minori aflati in evidentele Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti. Alti 10 copii din sase familii au trecut prin experiente similare in ultimii cinci ani, cazurile fiind intre timp inchise, insa nu neaparat prin solutii in favoarea parintilor romani.

Inainte sa implineasca patru, respectiv cinci ani, doi copii sunt separati de parintii lor, o romanca si un cetatean norvegian, apoi sunt separati si unul de celalalt. Dupa cateva luni, adica acum exact un an, parintii castiga in instanta dreptul de a-si recupera cei doi baietei, dar, surpriza: Roberto si Adrian nu sunt lasati sa se intoarca la mama si la tata pentru ca Barnevernet, autoritatea de Protectie a Copilului, nu a reusit ca in intervalul in care au fost luati de acasa sa le asigure o conditie vitala – instruirea permanenta in limbajul mimico-gestual. Parintii micutilor sunt surdo-muti si ii invatasera sa comunice prin semne. Barnevernet, institutia in cauza, a scapat din vedere acest detaliu-cheie, asa ca solutia pe care birocratii au gasit-o a mai trimis o unda de soc familiei: vor pastra in continuare copiii. Dar nici acum nu se stie pana cand.

Roberto si Adrian s-au nascut la un an si o zi distanta intr-o familie mixta din Norvegia. Mama, Andreea Avramescu Cruz, este romanca, iar tatal, Roberto Cruz, e cetatean norvegian, cu origini spaniole si argentiniene. Desi sunt frati, Roberto si Adrian traiesc despartiti. In prima parte a lui 2014, statul i-a separat pe micuti de parintii lor, apoi i-a separat pe unul de celalalt. Ce inteleg Roberto si Adrian din ceea ce li se intampla, la cinci, respectiv sase ani, cat au in prezent, e dificil de stabilit. Ce urme lasa la varsta asta un contact rezumat la intalniri lunare cu mama si cu tatal naturali – a cate trei ore si sub o stricta supraveghere a asistentilor sociali – din nou, poate doar intuit.

Cert este, insa, ca pentru custodia lor se duce de un an si jumatate o lupta acerba intre parintii biologici si autoritatea norvegiana de Protectie a Copilului.

Potrivit variantei oficiale, confirmata si de avocata din Norvegia a sotilor Avramescu Cruz, intreaga poveste a inceput in ziua in care, la gradinita fiind, copiii au spus ca fusesera batuti de parintii lor. Declaratia micutilor (raman neclare circumstantele in care ea a fost luata de catre personalul institutiei de invatamant) a facut apoi obiectul unei examinari judiciare. Pas care, in final, a condus, potrivit explicatiilor oferite de avocata Eva Frivold rudelor din Romania ale Andreei Avramescu Cruz, la preluarea copiilor din sanul familiei, printr-o procedura de plasament de urgenta. Decizia dateaza din 19 martie 2014.

Iar de aici incolo, situatia s-a complicat si mai mult, intrucat autoritatile norvegiene au decis deschiderea a doua dosare – unul penal, iar celalalt legat de ingrijirea copiilor. Practic, Andreea si Roberto Cruz au sanse sa-si mai vada copiii acasa doar daca reusesc sa castige cele doua procese distincte, unul cu Protectia Copilului, iar celalalt cu politia.

Parintii castiga procesul, dar nu primesc copiii pentru ca Barnevernet nu a reusit sa le conserve cunostintele despre limbajul semnelor

In dosarul deschis de Protectia Copilului, parintii au primit in cele din urma castig de cauza. Desi, in 19 august 2014, prima instanta a decis plasarea micutilor la alte familii, Andreea si Roberto Cruz au castigat recursul, instanta ultima concluzionand, in 12 ianuarie 2015, ca nu exista motive pentru ca minorii Adrian si Roberto sa fie luati de langa parintii lor. Insa bucuria a fost scurta.

Potrivit informatiilor confirmate pentru rudele din Romania si de avocata Eva Frivold, in intervalul in care baietii nu au mai trait alaturi de mama si tatal naturali, „municipalitatea a esuat in a le asigura copiilor conditiile necesare pentru a nu uita limbajul semnelor”. Cum ziceam mai sus, Andreea si Roberto Cruz sunt surdo-muti, cei mici neavand in schimb aceasta problema. „Este o tergiversare, doar puteau sa trimita un interpret de doua ori pe saptamana sau de cate ori doreau pentru a se ocupa de copii. Exista totusi o sentinta judecatoreasca si ei nu o pun in aplicare”, sustine bunicul din Romania al celor doi copii, Constantin Avramescu.

Urmarea acestui esec al autoritatilor care ii luasera sub protectie si ingrijire pe Adrian si Roberto? Ei bine, o noua decizie a judecatorilor: cei mici trebuie sa ramana in continuare in familiile straine in care fusesera plasati. „Potrivit instantei, nu ar fi urmat sa fie vorba de o perioada lunga, municipalitatea urmand sa le ofere copiilor instructia necesara pentru a fi din nou capabili sa comunice prin semne cu parintii lor. Totusi, municipalitatea a esuat in continuare (sa le asigure aceasta instructie)”, le transmitea avocata rudelor din Romania ale Andreei Avramescu Cruz. Era deja noiembrie 2015. De atunci au mai trecut doua luni, iar saptamana trecuta s-a implinit un an de cand copiii sotilor Avramescu Cruz ar fi trebuit sa fie returnati parintilor lor, dar, iata, surprinzatoarea incapacitate a autoritatilor de a le oferi integral ingrijirea specifica a dus cazul intr-un impas ce pare tot mai insurmontabil.

In acelasi timp, problemei de mai sus i se adauga existenta celui de-al doilea dosar deschis pe numele parintilor, in care acestia sunt acuzati de violenta asupra copiilor. In opinia avocatei Eva Frivold, este de asteptat ca solutionarea unui asemenea caz sa dureze doi ani.

In luna octombrie 2015, magistratii s-au pronuntat in prima instanta. Potrivit lui Bogdan Avramescu, fratele din Bucuresti al Andreei Avramescu Cruz, cei doi soti au fost condamnati la cate cinci luni de inchisoare si plata unei amenzi a cate 3.000 de coroane fiecare.

„Am inteles totusi ca una dintre ideile pe care le vehiculeaza Protectia Copilului de acolo ar fi ca Roberto si Adrian sa ramana in familii surogat pana la implinirea varstei de 18 ani, deci sa nu se intoarca acasa, si eventual intalnirile copii-parintii naturali sa fie mai dese”, adauga Bogdan Avramescu.

Ce spune mama:

„In 19 martie 2014, i-au luat de la gradinita, eu nu am stiut. I-am dus la gradinita, eu am plecat la cumparaturi si m-am trezit cu vizita politistilor la mine acasa, nu stiam ce s-a intamplat. Mi-au zis sa mergem impreuna pentru a povesti despre copii. Mi s-a adus un interpret”, a povestit mama echipei Digi 24, via Skype.

Tot ea a precizat ca nu si-a batut copiii. „Judecatoarea a spus ca in ianuarie (anul trecut) imi da copiii si s-a tot amanat, ni s-a spus sa avem rabdare, sa asteptam. Copiii stiau limbajul semnelor, dar acum, pentru ca nu am mai vorbit cu ei, nu il mai stiu asa de bine”, a adaugat mama.

Potrivit acesteia, parintii vad copiii timp de trei ore pe luna.

„Ma bucur sa imi vad copiii si ei sunt bucurosi, dar ei nu mai vorbesc prin semne, ci prin interpret. Copiii sunt separati, locuiesc la doua familii, ei ma tot intreaba cand se pot intoarce acasa. Este greu. Dupa ce-i lasam, doamna care are grija de ei mi-a spus ca cei mici plang pentru ca ne iubesc. Le e dor si unul de celalalt”, a mai declarat mama.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: